Čtvrtek, 25. dubna 2024

Yala: srílanské safari

Yala: srílanské safari
Pravděpodobně nejstarší rezervace na světě byla založena již ve 3. století př. n. l. na ostrově Srí Lanka. Moudrost místních králů skloubená s buddhistickou vírou vedla k zakládání oblastí určených na ochranu nejen divoké zvěře, ale i tropických lesů. Systém ochrany přírody přežil nejen mnoho válek, ale i holandskou, portugalskou a britskou koloniální dobu. Dnes je tu téměř stovka chráněných oblastí. Některá území jsou zcela uzavřena před lidmi, jiná naopak otevřena pro hlubší poznání.

Do parku se stopařem
Mezi nejznámější a zároveň nejnavštěvovanější parky Srí Lanky patří NP Yala na jihovýchodním pobřeží. Je rozdělen na několik částí a návštěvníkům je určena část Yala West ležící při pobřeží Indického oceánu. Původně byla vyhrazena pro lovy a od roku 1938 je součástí chráněné oblasti o celkové rozloze větší než 126 tisíc hektarů.
Vstupní brána do parku je nedaleko Palatupany a čeká tu mnoho velmi ochotných majitelů aut, kteří nabízejí \"to zaručeně nejlepší\" safari. A právě výběr toho pravého a nejlepšího džípu je velmi důležitý. Je dobré zvolit auto s posádkou: řidič a stopař zvěře. Levnější auto bez stopaře toho moc nenabídne, řidič má plné ruce práce a netrénované oči turistů neuvidí tolik jako místní profesionálové. Důležitá je i hlučnost vozidla, které může vyplašit zvěř na míle daleko.

Buvoli a snad i sloni
Auta se s divokým poskakováním prodírají po cestách a zvířený prach je naprosto všude okolo. Charakter krajiny je poněkud monotónní a některé turisty na první pohled zklame. Rozsáhlá skalnatá pláň je porostlá poměrně hustým křovinatým porostem s minimální možností rozhledu. Ale byla by chyba podlehnout tomuto zdání.
Asi po 2 km se otvírají široké pláně s poloslanými lagunami. A u nich první zvířata. S jistotou uvidíte vodní buvoly, divoká prasata, opice, jeleny a mnoho ptáků. Mezi nejznámější patří určitě ibisové, pelikáni a pávi. Zkušení průvodci ale ukážou mnohem víc.
Auta křižující parkem se při potkávání zastavují a navzájem si vyměňují informace. Pokud se objeví nějaká mimořádnost, za chvíli tam směřují všichni. To se pak třeba narazí na stádo 14 slonů indických. Jsou menší než jejich afričtí příbuzní, ale přesto dosahují výšky přes tři metry. Na celé Srí Lance jich žije asi 2500 divoce a okolo 300 v zajetí. Jsou přísně chráněni a buddhisté je zároveň uznávají jako symbol moudrosti. Celé stádo se pase asi 200 m od aut a o turisty nejeví zájem. Důležitější je pro ně natrhat malým chobotem až 200 kg zelené potravy, každodenní dávka. Jako návdavek přidávají průvodci i pár krokodýlů bahenních. Až 4 m dlouhá zvířata leží líně u vodních ploch a čekají na kořist. Turista to ale nebude, z aut se nesmí vystupovat!

Bonus navíc
V parku žije celá řada dalších druhů zvěře, které jsou pro svoji plachost k vidění jen velmi vzácně. Patří k nim určitě medvěd pyskatý, šakal, luskoun a v neposlední řadě i levhart. Pokud je uvidíte, určitě budete jedni z mála šťastných návštěvníků. A průvodci za to budou očekávat \"něco navíc\". l
AUTOR: MILOSLAV MARTAN


NP Yala leží na jihovýchodě Srí Lanky, je otevřený denně od 6.30 do 18.30 h a platí se vstupné za osoby, pronajaté i vlastní auto. Přímo v parku i v těsné blízkosti je několik kempů a hotelů.
Předem si pečlivě domluvte trasu a podmínky safari. Nejlepší doba je brzy ráno nebo v podvečer.
Turistické vízum se českým občanům uděluje zdarma při příletu na Srí Lanku. Cestující musí prokázat zajištění pobytu (rezervace hotelu a dostatečné množství peněz nebo šeků v minimální výši 30 USD na osobu a den pobytu). Vízum je zpravidla vydáváno k jednomu vstupu na dobu pobytu 30 dní.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů