Čtvrtek, 28. března 2024

Čeká nás více chráněných území

Čeká nás více chráněných území
Česká Lípa - Novelou zákona 114/92 Sbírky o ochraně přírody a krajiny v platném znění jsou vyhlašována nová chráněná území NATURA 2000. Tyto soustavy chráněných území jsou vymezeny na základě směrnic o stanovištích a směrnic o ptácích a sestávají se ze dvou typů lokalit. Konkrétně se jedná o ptačí oblasti a evropsky významné lokality. Národní seznam lokalit a ptačích oblastí vyhlašuje vláda České republiky svým nařízením.
\"Nařízením vlády je vydáván seznam významných lokalit, do něhož je zahrnuta také oblast Českolipska,\" sděluje Hana Doubková z odboru životního prostředí Městského úřadu v České Lípě. Hlavním kritériem, zda lze území nazvat chráněným, představuje jedinečnost dané oblasti, která je přírodovědecky či esteticky významná.
Zavedení nové soustavy znamená, že se navýší počet chráněných území v našem regionu, kdy je navrženo celkem pět evropsky významných lokalit. \"Jedná se o oblasti \"Česká Lípa - mokřad v nivě Šporky\", \"Jestřebsko - Dokesko\", \"Horní Ploučnice\", \"Dolní Ploučnice\" a \"Manušické rybníky\",\" vypočítává Hana Doubková. Na území Českolipska je v návrhu vyhlášení jediné ptačí oblasti, a to \"Českolipsko - Dokeské pískovce a mokřady\". Vzhledem k velikosti navrhovaných chráněných území je patrné, že se jednotlivé lokality budou překrývat, čímž se jednoznačně zvýší rozloha chráněných území na Českolipsku. K předloženým návrhům se mohou občané vyjádřit na správě Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko, kde jsou k dispozici také zákresy navržených lokalit.
Zdroj:Českolipský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů