Čtvrtek, 18. dubna 2024

Lidé objímali kopec

Lidé objímali kopec
Veselí u Oder Přivítat léto symbolickým spojením člověka a přírody se rozhodli ve Veselí u Oder na Novojičínsku. Včera přesně v poledne se na Veselském kopci sešly dvě stovky lidí, kteří vytvořili obrazec keltského kříže.
Nápad vznikl před dvěma lety v hlavě provozovatele místního pohostinství Miroslava Sehnala. \" Postavil jsem se na vrchol a zjistil, že je tu nádherná vyhlídka. Tak mě napadlo, že by si kopec zasloužil obejmout,\" uvedl Sehnal. Na prvním ročníku v loňském roce se na kopci sešly tři tisíce lidí a vytvořili znak hippies.
Letošní deštivý první letní den vylákal podstatně méně nadšenců.\" Chceme vyslat do světa symboliku, aby si lidé i jinde vytipovali svůj kousek přírody a při letním slunovratu, tak jak objímáme maminky na Den matek, to udělali i s přírodou,\" vysvětlil Sehnal.
Velkou část obrazce keltského kříže tvořily děti z oderské základní školy. Dopředu se na symboliku pečlivě připravily: \" Keltský znak, to je spojení čtyř živlů, Země, voda, vzduch a Slunce,\" poznamenal čtrnáctiletý Jan Urban. \" Byli jsme tu i minulý rok.
Dětem se to zalíbilo tak, že jsme šli i letos,\" dodal učitel Petr Dostalík. I přes malou účast byli organizátoři s průběhem akce spokojeni. Podle předsedy Českého svazu ochránců přírody v Odrách Luďka Kostelníka nejde o masy, ale o myšlenku. \" Je to náš pozdrav všem lidem, aby brali přírodu vážně a nedočkali jsme se toho, že bude všechno betonové,\" dodal Kostelník.
V příštím roce by ovšem organizátoři na Veselském kopci rádi přivítali až několik tisíc lidí. Hodlají totiž aspirovat na zápis do Guinnessovy knihy rekordů.
Zdroj:Moravskoslezský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů