Čtvrtek, 18. dubna 2024

Kvůli chladnému červnu hynou mláďata čápů

Kvůli chladnému červnu hynou mláďata čápů
Strakonicko - Drastický úbytek mláďat čápů bílých evidují nyní ornitologové na jihu Čech. Například v Radomyšli na Strakonicku, kde ještě loni okroužkovali pět opeřenců tohoto ohroženého druhu, našli letos jen jediné mládě. Populační pád podle nich zapříčinilo chladné a deštivé počasí na začátku června.
\"Je to tragédie. Hnízda jsou často neobsazená a když ano, mláďat přežije asi tak polovina toho, co loni,\" řekl včera Stanislav Chvapil ze Stanice ekologické výchovy Ciconia z Roudnice nad Labem, která se kroužkováním čápů zabývá již několik let. Vážnost situace potvrzují i slova senátora Josefa Kalbáče (KDU-ČSL), na jehož domě v Třebohosticích hnízdí čápi již od roku 1908. \"Letos nepřežilo kvůli počasí ani jedno ze tří mláďat,\" zdůraznil Kalbáč.
V České republice se nachází kolem 1200 hnízd, z nichž je obsazeno zhruba osm set. Kolik čápat letos rozmary počasí nepřežilo na jihu Čech, budou odborníci vědět v říjnu, kdy celorepublikový monitoring vyvrcholí.
Zdroj:Děčínský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů