Pátek, 29. března 2024

Mravenčí hnízda zachytí digitální mapa

Mravenčí hnízda zachytí digitální mapa
Jizerské hory - Liberečtí ochránci přírody digitálně zmapují výskyt domácích a lesních mravenců na Liberecku. V rámci ojedinělého projektu zachytí lokality poprvé do katastrálních map.
Zatím Liberec a jižní svahy Jizerských hor, do pěti let celý kraj, chtějí zmapovat členové ochranářské organizace Formica. \"Obrovským způsobem se zvýší možnost ochrany mravenců a lesa díky naprosto přesnému zanesení lokalit do počítačového programu. Předejdeme možné devastaci. Počítačový program, který vznikne, budou využívat například úřady při povolování stavebních prací v místech, kde jsou kolonie chráněných mravenců. Zároveň také zmapujeme, nakolik se lepší stav životního prostředí a lesa na Liberecku. Mravenci jsou totiž indikátory čisté přírody,\" uvedl Jan Daňo, vedoucí projektu Mravenci jako indikátor životního prostředí města Liberce, a předseda Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Formica. Jak dodal, popudem k monitoringu je masové stěhování se doposud typicky lesních obyvatel k lidským sídlům a příbytkům.
Formica dostala ke své práci grant od města a od Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor. Peníze mimo jiné poslouží k pořízení nezbytných pomůcek, jako je například přístroj satelitní navigace GPS. Díky němu a počítačovému programu GIS budou zaměřené výskyty mravenců velmi přesné. S ČSOP Formica budou také na projektu spolupracovat odborníci na dendrologii, geologii nebo entomologii z Akademie věd ČR nebo hygienici. \"Chtěli bychom, aby se nám hlásili také lidé a sdělovali nám místa s výskytem mravenců, mohou se hlásit na adrese formicacsop@volny.cz,\" doplnil Daňo.
Autoři projektu chtějí vydat odbornou publikci, kde by shrnuli závěry, ke kterým během výzkumu došli. Součástí bude již zmiňovaný databázový program určený především k potřebě úřadů. Projekt by měl trvat tři roky a po celou dobu počítají ochranáři s podporou města. Finančně se na akci bude podílet také Liberecký kraj.
Zdroj:Turnovský a semilský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů