Pátek, 19. dubna 2024

Tři stovky zabavených želv skončily v zoo

Tři stovky zabavených želv skončily v zoo
Zlín, Brno O tři sta malých želv zelenavých se museli nečekaně ve středu večer postarat v brněnské zoologické zahradě. Želvy zabavil celní úřad na popud České inspekce životního prostředí obchodníkovi ze Zlína. \" Ten měl doma celkem sedm set želv, avšak bez patřičných dokladů, kterými nyní musejí být vybaveny, neboť jde o chráněná zvířata ze seznamu CITES,\" uvedl šéfzoolog brněnské zoo Jiří Gábriš.
Zabavené želvy byly rozděleny na dvě části. Čtyři sta z nich bylo odvezeno do pražské zoo, tři stovky připutovaly do Brna v jedenadvaceti přepravkách. Byly umístěny na veterinární ošetřovně, zatímco se pro ně připravovaly ubikace v zázemí pavilonu plazů.
\" Zdravotní stav zvířat nasvědčuje tomu, že dosud byla navíc chována v nepříliš vyhovujících hygienických podmínkách. Asi čtyřicet z přijatých želv trpí výtokem z očí, takže jsme neprodleně zahájili nutnou léčbu a aplikovali mast,\" upřesnil Gábriš. Podle jeho názoru nejde o zvířata odchycená v přírodě, ale zřejmě o odchov některé ze specializovaných farem.
Jaký bude další osud zabavených želv, není v tuto chvíli jasné. \" Dokud věc nerozhodne soud, je možné, že obchodník prokáže svou nevinu, zůstanou želvy v zoo,\" sdělil mluvčí zoo Brno Eduard Stuchlík. Želva zelenavá, někdy též zvaná řecká, dorůstá v dospělosti do velikosti kolem patnácti centimetrů a má domov na Balkáně. V zajetí je hojně chována a v českých domácnostech ji už lze považovat téměř za domácí zvíře. Popularitu i neobvyklou přezdívku \" poldinky\" jim mimo jiné zajistil také slavný televizní seriál Taková normální rodinka.
\" Dříve je nebylo těžké koupit za pár korun. Nyní ale podléhají vzhledem ke svému zařazení na seznamy CITES přísnějším podmínkám a jejich majitelé se musejí prokázat doklady, které vydávají krajské úřady,\" podotkl Gábriš. Pokud uvažoval zlínský obchodník o prodeji želv, mohl by za ně získat kolem sedmi set tisíc korun.

Na Zemi žijí želvy přes 200 milionů let. Byly svědky vzestupu a pádu dinosaurů, viděly první lety ptáků a pozorovaly vznik a vývoj člověka.
Během posledních dvou desetiletí však mizejí a jejich úbytek je natolik drastický, že se na něj rozhodla razantně upozornit i Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií EAZA. Na její výroční konferenci, která je naplánována na září letošního roku do švédského Kolmardenu, bude proto vyhlášena mezinárodní kampaň Želva na záchranu těchto plazů. Důvodem globálního úbytku želv je jednak úbytek původního biotopu, ale také jejich odchyt pro obchod nebo kvůli kulinářským účelům. Někde lidé hojně vyhrabávají i želví vejce zahrabaná do písku, neboť prý chutnají lépe než slepičí.
Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů