Pátek, 19. dubna 2024

Včely jsou agresivnější

Včely jsou agresivnější
Litoměřicko - Velký pozor na včely a vosy by si měli v létě dávat lidé na Litoměřicku. V některých částech regionu se totiž tento hmyz přemnožil a může ohrožovat zdraví obyvatel. Od začátku června museli hasiči na Litoměřicku zasahovat již v 58 případech.
\"V porovnání s loňským rokem je zatím o 30 procent výjezdů více,\" říká Juraj Ďuriš, zástupce ředitele pro Integrovaný záchranný systém a operační řízení v Litoměřicích.
\"Kromě toho jsou včely i agresivnější. Zřejmě za to mohou výkyvy počasí,\" myslí si velitel hasičů v Roudnici Vladimír Rámeš.
Podle slov Vladimíra Lněničky z Českého včelařského svazu, kromě divokých včel hrozí i nebezpečí od chovaných včel. Ty rovněž ve zvýšené míře unikají svým majitelům.
\"Chtějí se rozmnožovat,\" vysvětlil Lněnička.
Hasiči musí každý den vyjíždět k několika případům. Hmyz ale přímo nelikvidují, i když by to podle nařízení veterinářů dělat měli. To kvůli tomu, aby se zabránilo například šíření včelího moru. Ten sice není pro lidi nebezpečný, ale mohly by se nakazit včely, které se chovají pro med.
\"Nemluvě o tom, že když se včely nezahubí, riziko pro okolí stále trvá,\" zdůrazňuje Lněnička.
\"Skutečně existuje vyhláška, podle které se mají roje neznámého původu likvidovat,\" uvedl litoměřický veterinář Jaroslav Švec.
Hasiči na Litoměřicku je však pouze odchytí a vypustí někde v lese, nebo místo jejich výskytu postříkají, a tím včely odpudí. Hasiči tvrdí, že včely neničí i kvůli protestům ochránců přírody.
\"Nevidí to rádi,\" přiznávají hasiči z Úštěka.
\"Abychom mohli včely zlikvidovat, museli bychom pokaždé zjišťovat, zda nejsou nakažené,\" vidí další překážku Ďuriš.
Hasiči by měli k nepříjemným vetřelcům vyjíždět jen tehdy, když hrozí přímé nebezpečí. Zasahovali již v mnoha školách, školkách i veřejných budovách - například v ložnici mateřské školky v Roudnici. Nikomu se ale nic nestalo.
\"Včely si sednou kdekoliv. Měli jsme je již i v komínu,\" přibližuje Rámeš. Když nehrozí lidem nic, hasiče by volat neměli. Je potřeba obrátit se na místní včelaře. Zasahování proti poklidným včelám nemají hasiči v popisu práce.
Zdroj:Ústecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů