Sobota, 20. dubna 2024

Želvy v Čechách nejsou raritou

Želvy v Čechách nejsou raritou
Jablonec n. N. - Stále neúspěšný boj s želvami nádhernými svádějí pracovnice Ligy na ochranu zvířat. Oba exempláře jsou v druhé jablonecké přehradě už minimálně druhý týden, ale polapit se je zatím nepodařilo. Jsou nesmírně plaché a na hladinu se vynoří jen na pár vteřin k nádechu.
Jablonečané by je mohli považovat za dobrou atrakci, ale ochránci přírody se bojí že naruší přírodní rovnováhu. \"Je to zavlečení nepůvodního druhu,\" varuje Ivana Meščerjakovová z DDM Vikýř. Podle ní je to přestupek proti zákonu o ochraně přírody a krajiny. \"Je těžké zjistit toho, kdo je vypustil, ale každopádně mu hrozí nemalá pokuta,\" dodává.
Největší nebezpečí podle ní hrozí v tom, že jako predátoři kořist loví a naruší rovnováhu přírody. \"Jsou velkou konkurencí pro žáby bahenní, které jsou chráněné,\" míní Meščerjakovová. Chovatelské stanice jsou podle ní zavaleny želvami nádhernými, protože, když vyrostou, už je nikdo nechce. \"Lidé by si měli uvědomit, že jako roztomilá ozdoba malého akvária. Navíc se dožívají až čtyticeti let,\"upozorňuje.
Vypuštění želv do přírody původním chovatelem ale není v Čechách žádnou výjimkou. Žijí na jižní Moravě i ve středních Čechách. \"Páreček, který je v pražské Stromovce už pár let, vyvedl mladé a dnes jich tam žije asi dvacet,\" informovala tisková mluvčí jablonecké Městské policie Dana Hulíková, která se na své kolegy v Praze obrátila s prosbou o radu, jak postupovat. Po nálezu želv nádherných v jablonecké přehradě se mluvčí dorazovala také v zoologických zahradách v Praze, na Hluboké. \"Všichni odborníci se shodli, že pokud mají dostatek potravy, nepodaří se je na žádnou typickou želví laskominu nalákat,\" uvedla Hulíková.
I přestože je voda v jablonecké přehradě chladnější než by želvičky uvítaly, je podle znalců možné, že mohou bez obtíží přežít i jizerskohorskou zimu. \"Pokusy nevzdáváme a lovila jsem je několikrát,\" sdělila Dagmar Kubištová z lučanského útulku Dášenka s tím, že jednou jí unikla želva opravdu o vlásek.
Zdroj:Deník Jablonecka
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů