Úterý, 16. dubna 2024

Sběr borůvek v rezervaci se může dost prodražit

Sběr borůvek v rezervaci se může dost prodražit
Třeboňsko - Masivní útok sběračů borůvek na lesy v Chráněné krajinné oblasti Třeboňska zatím není až tak razantní, aby museli ochranáři přijímat nějaká drastická opatření o zákazu vstupu do lesa, jako je tomu například v některých krkonošských lokalitách.
Jiná situace však je v rezervacích, jako je například Červené blato u Hrdlořez na Suchdolsku. \"Tam bychom zřejmě nějaké velké nájezdy sběračů řešili. Všeobecně jakmile lidé poruší zákaz vstupu do rezervace, tak se vystavují finančnímu postihu,\" uvedl pracovník správy CHKO Třeboňsko Miroslav Hátle.
Sběr lesních plodů na přivýdělek může mít i další úskalí. Jedním z nich je nabídka borůvek u silnic. Hlavní tahy lemují nepříliš vydařené cedule a poutače, lákající motoristy k nákupu. \"K umístění takového poutače musí být povolení, jinak se bere, že je u silnice na černo,\" míní pracovník stavebního odboru a komunikací Městského úřadu v Třeboni Václav Tlačil. Dodává však, že dohled nad silnicemi I. třídy patří kraji, do kompetencí \"malého okresu\" spadají komunikace II. a III. třídy.
Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů