Sobota, 20. dubna 2024

Děti Země ochránily střevlíka před likvidací dálnicí D8

Děti Země ochránily střevlíka před likvidací dálnicí D8

Ústecký magistrát při stavbě dálnice nezvládá ochranu přírody podle zákonů

Až devět měsíců muselo Ředitelství silnic a dálnic ČR čekat na vydání pravomocného stavebního povolení pro výstavbu dvaceti dvou vodohospodářských staveb na dálnici D8-0807 z Ústí nad Labem do Knínic, přestože nešlo o složité řízení. Důvodem této časové prodlevy bylo podle Dětí Země nekvalitní rozhodnutí odboru ochrany přírody Magistrátu města Ústí nad Labem, kterému se v něm podařilo porušit zákon o vodách a o ochraně přírody a krajiny. Jako účastníci řízení na tyto nezákonnosti upozornily Děti Země ve svém odvolání ke krajskému úřadu, který rozhodl až nyní.

„Je to samozřejmě paradox, že státní orgán ochrany přírody ve vodoprávním řízení nezvládá svou základní úlohu chránit přírodu podle zákonů. Na druhou stranu tu ale opět zafungovaly kontrolní mechanismy ze strany účastníka řízení jako jsme my,“ tvrdí Miroslav Patrik z ekologického sdružení Děti Země.

Podle nich by v právním státě nemělo být myslitelné, že by bylo vydáno stavební povolení, aniž by před tím byla k dispozici pravomocná výjimka ze zákona o ochraně přírody a krajiny k zásahu do biotopů zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů. V tomto případě se jednalo o biotop střevlíka zlatitého v trase dálnice D8. Magistrát dokonce v napadeném řízení tvrdil, že se tam jeho biotop vůbec nevyskytuje.

„Díky našemu odvolání byla naštěstí mezitím výjimka ze strany ministra životního prostředí povolena. Podle ní je totiž nutné před zahájením terénních prací provést transfer těchto vzácných brouků,“ uvedl dále Patrik. Podle něho přitom stačilo, kdyby magistrát řízení jen na měsíc přerušil a na tuto výjimku počkal.

Za druhý úspěch svého odvolání Děti Země považují to, že krajský úřad jim dal za pravdu v jejich výkladu zákona o vodách o způsobu doručování rozhodnutí, když je řízení vedeno veřejnou vyhláškou. Pokud totiž účastníci řízení podají námitky, musí ho dostat poštou. Magistrát tento výklad ale odmítal přijmout a Dětem Země své rozhodnutí neposlal. „Jsem rád, že už to na odboru ochrany přírody také vědí,“ usmívá se Patrik.

Poznámky k tiskové zprávě:

1) Podmínka č. 12 výjimky k zásahu do biotopu kriticky ohroženého střevlíka zlatitého, která byla ministrem Liborem Ambrozkem povolena 20. 2. 2004 (tj. 28 dní po vydání napadeného stavebního povolení) požaduje, aby investor před zahájením terénních prací v úseku Varvažov až Žďárek (cca km 84,5-88,0) zajistil odchyt živých jedinců v období 1. 4. až 20. 6. a jejich přenos na vytipovanou lokalitu.

2) Děti Země mají k dispozici mapu ve formátu A4 s výskytem střevlíka zlatitého v trase dálnice D8-0807, kterou zpracoval entomolog Václav Vysoký z Městského muzea v Ústí nad Labem (mobil 724 245 465). Mapu je možné zájemcům poslat e-mailem naskenovanou.

Další informace poskytnou:

1) Martínková, MM Ústí nad Labem – odbor ochrany přírody: tel. 475 241 731

2) Mgr. Romana Konečná, tisková mluvčí Ústeckého kraje, tel. 475 657 754, e-mail: konecna.r@kr-ustecky.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů