Pátek, 19. dubna 2024

V Jizerských horách začnou zvonit kosy

V Jizerských horách začnou zvonit kosy
S kosením luk v Jizerských horách začnou od nadcházejícího víkendu členové Jizersko-ještědského horského spolku (JJHS), kteří nastoupí do hor v počtu třech desítek dobrovolníků s potřebným náčiním v rukách.

Jak Právu sdělil předseda spolku Pavel Schneider, vyrazí na kosení cenných luk v přírodní rezervaci Bukovec v oblízkosti osady Jizerka. \"Všichni dobrovolníci se tak chtějí zapojit do praktické ochrany přírody a udělat něco pro Jizerské hory. Všechny praktické práce jsou prováděny ve spolupráci s odbornými pracovníky Správy CHKO Jizerské hory,\" upřesnil Schneider.
Louky v přírodní rezervaci Bukovec představují nejbohatší botanickou lokalitu v Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory. Hojně se zde vyskytuje například upolín nejvyšší, který se stal symbolem CHKO Jizerské hory, ale i další vzácné druhy, jako třeba kropenáč vytrvalý nebo pětiprstka žežulník. \"Louky se kosí vždy po odkvětu význačných rostlin, aby se omezil rozvoj rostlin běžných a také aby se zabránilo zarůstání luk náletovými dřevinami,\" vysvětlil Schneider.
Dodal, že lokalita je z biologického hlediska cenná. Na rozdíl od většiny luk na našem území, které vznikly lidským přičiněním, bezlesí v okolí Bukovce se zde vyskytovalo již před příchodem člověka. \"Odtud také pochází název louky u turistické cesty od parkoviště u Mořiny na Bukovec Pralouka,\" podotkl ekolog.
Kromě luk na Jizerce se ale členové Jizersko-ještědského horského spolku jako akreditovaný pozemkový spolek starají ještě o další lokality v Jizerských horách.
\"V polovině července jsme například kosili mokřadní louku v Bílém Potoce, kde se hojně vyskytuje chráněná vachta trojlistá, a spolu s loukami na Jizerce budeme také kosit pronajatý pozemek na Václavíkově Studánce - nalezišti několika druhů orchidejí,\" líčil Schneider.
Aktivity spolku vycházejí z toho, že se zaměřuje především na péči o přírodovědecky hodnotné louky a mokřady, které jsou ohroženy postupnou degradací vlivem sukcese v důsledku chybějící péče nebo různými nevhodnými stavebními či podnikatelskými záměry.
Podstata je podle Schneidera v základní péči o luční ekosystémy, která spočívá v pravidelném kosení, monitorování výskytu zvláště chráněných druhů, zabránění všech aktivit, které by mohly znamenat potenciální ohrožení těchto biotopů, a naopak podpora aktivit směřujících k trvale udržitelnému hospodářskému využití daných pozemků.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů