Čtvrtek, 28. března 2024

Stezka už nedělá ostudu

Stezka už nedělá ostudu

Miřkov/Horšovskotýnsko - Po zhruba deseti letech chátrání a devastace byla ve čtvrtek slavnostně znovuotevřena naučná stezka Sedmihoří. Její rekonstrukci hradil částkou přibližně 100 tisíc korun státní podnik Lesy České republiky, s.p., Lesní správa Horšovský Týn, který je v současné době také jejím provozovatelem.
Na znovuotevření stezky, která prochází jihozápadní částí přírodního parku Sedmihoří na Horšovskotýnsku, se ve čtvrtek sešli u hájovny v Miřkově všechny zainteresované strany včetně \"otce stezky\" Vladislava Menšíka.
\"Já jsem se podílel na první části instalace stezky a teď i na druhé části. Je to takové moje dítě. Udělal jsem scénář a pracoval na části, která byla zapotřebí pro zastávky. Zbytek už vzaly do rukou Lesy České republiky. Technická věc byla prováděna z jejich strany,\"
konstatoval Vladislav Menšík z Horšovského Týna, který působí pod Stráží ochrany přírody a krajiny Krajského úřadu Plzeňského kraje. Na rekonstrukci se dále podílel Městský úřad H.Týn a fotografie dodal Jan Veber.
Naučná stezka byla v Sedmihoří zřízena na sklonku roku 1985, přírodním parkem bylo území vyhlášeno v roce 1994.
\"V listopadu 1985 se zjistilo, že není dokončena naučná stezka Sedmihoří, která byla v plánu pětiletky \"okresu\". Já jsem dělal místopředsedu Svazu ochránců přírody, a tak jsme byli požádáni, abychom pomohli při realizaci,\"
vzpomíná na prvopočátky trasy senátor Petr Smutný. Informační tabule už byly připravené, zbývalo je jen usadit okolo cest.
\"V listopadu jsme začali betonovat. Stihli jsme to, i když už sněžilo. Šla voda se sněhem a my jsme tady běhali s betonem v ruksaku,\"
dodává Smutný. Bohužel původní nadšení zmařil jak zub času, tak vandalové a za deset-dvanáct let byla stezka spíš pro ostudu, než prezentaci.
\"Jsem rád, že se toho chopily Lesy České republiky a obnovily to. Je v tom práce vložená z minulosti a je zde pěkné prostředí, pěkný kraj, který si zaslouží, aby tu lidé chodili a něco se o něm dozvěděli,\"
míní Petr Smutný.
Stezka změnila svoji podobu, co se týká informačních tabulí, obsahu textu i trasy.
\"Naučná stezka je dlouhá deset kilometrů, obsahuje dvanáct zastavení a turistům zabere tak čtyři hodiny chůze. Díky spolupráci soukromých osob, firem i úřadů ji dnes můžeme opět představit veřejnosti,\"
konstatoval horšovskotýnský lesní správce Karel Přibáň. Kvůli nezodpovědným návštěvníkům byla stezka stažena z horních partií kopců do nižších poloh, aby v kopcích lesníci předešli možným požárům.
\"Les je ze zákona přístupný, kdo chce, tak si tam může vylézt soukromě,\"
dodává senátor Smutný. Na dvanácti zastaveních, která turisty provedou částí parku smyčkou z Miřkova zpět do Miřkova, se zájemci dozví geologické poměry Sedmihoří, zajímavosti o místní fauně i floře nebo o historii území.

Autor: PETRA ODVODYOVÁ

Zdroj:Domažlický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů