Čtvrtek, 28. března 2024

Dobrovolníci shrabou louky v Českém ráji

Dobrovolníci shrabou louky v Českém ráji

Český ráj - Týden práce čeká půldruhou desítku dobrovolníků z celého světa, kteří zítra přijedou do Českého ráje pomoci místním ochráncům přírody v péči o chráněné mokřadní louky.
\"Dostanou za úkol shrabat a zkompostovat již pokosenou trávu na loukách u Jinolických rybníků. Zítra přijedou a v pondělí se pustí do práce, která by jim měla trvat do pátku,\" uvedla vedoucí Správy CHKO Český ráj Lenka Šoltysová.
Patnáct dobrovolníků z Francie, Itálie, Spojených států a dalších zemí poslala po dohodě s českorajskými ochránci přírody nevládní nezisková organizace INEX. Ta se zabývá pořádáním dobrovolných aktivit na pomoc různým organizacím. Lidé odlišných kultur a vyznání budou pracovat bez nároku na finanční odměnu. \"Jedinou odměnou jim bude exkurze po Českém ráji, kterou pro ně nakonec uspořádáme. Podívají se například do Prachovských skal,\" doplnila Šoltysová.
Levná pracovní síla pomůže správě CHKO v péči o louky, na níž letos dostala od státu méně peněz než loni. \"Letos jsme v rámci programu péče o krajinu dostali na udržování luk devět set tisíc korun. Loni to byl milion,\" sdělila pracovnice správy Alena Drahoňovská. Proto mohou ochránci letos kosit a udržovat při bližně 80 hektarů luk oproti loňským 100 hektarům.
Péče o louky v Českém ráji má pomoci udržení hodnotných bylin v lokalitách, které sice nemají původní porosty, ale bez každoročního kosení by zarostly plevelem a náletovými dřevinami.
lib )
Zdroj:Deník Jablonecka
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů