Sobota, 20. dubna 2024

Hadí farmu a zoo v Novém Kostele uzavřou

Hadí farmu a zoo v Novém Kostele uzavřou
Hadí farma a malá zoo v Novém Kostele na Chebsku bude na konci sezóny po pěti letech existence pro veřejnost uzavřena.
Provozovatelé této hlavně rodinami s dětmi vyhledávané atrakce, manželé Tirschmannovi, stáhli svou žádost o udělení licence, o které mělo rozhodovat ministerstvo životního prostředí. Jako důvod uvádějí rozčarování ze stupňujících se požadavků kontrolních orgánů, zejména po vstupu České republiky do Evropské unie.
\"Chápu, že se stát snaží bojovat proti nezákonnému obchodu s exotickými zvířaty, my se ho ale neúčastníme,\" zdůraznil Michael Tirschmann.
Zřejmě nejvíce ho popudilo to, že by měli prokazovat původ nejen zvířat, ale i kaktusů, které lze podle něho pořídit v každém květinářství.
\"Kaktusy pocházející z volné přírody patří mezi rostliny chráněné mezinárodními úmluvami, provozovatele zoo jsme upozornili na to, že by mohli mít problémy,\" uvedla Alena Brožíková z České inspekce životního prostředí v Plzni. Jak doplnila, zoo byla už dříve několikrát pokutována, a to nejen za formální nedostatky. Tirschmannovi také argumentovali, že o zpřísnění předpisů, například v oblasti čipování vybraných zvířat, nevěděli.
\"Není naší povinností kontaktovat podnikatele. Kdyby se na nás ale obrátili, informace bychom jim poskytli,\" dodala Brožíková.

Obec přichází o atrakci pro turisty

Ukončení provozu zoo mrzí také starostu Nového Kostela Otu Teubra. \"O stažení žádosti o licenci nás informovalo ministerstvo životního prostředí. Je mi líto, obec přichází o atrakci, která k nám lákala turisty,\" řekl.
Podle Ivety Tirschmannové ale spoustu návštěvníků odradil špatný stav příjezdové komunikace k farmě. \"Starosta ji nechal jednou vysypat štěrkem, což téměř nepomohlo,\" podotkla.
Nejvíce ale želí chystaného uzavření zoo děti. \"Je to velká škoda, do Plzně je odsud daleko,\" shodli se Světlana Oráčková a Martin Buchner z Plesné.

Rozprodávají zvířata

Tirschmannovi mezitím rozprodávají zvířata. Ponechají si jich jen pár, mezi nimi i sedmiletou samici kočkodana, která by přechod k novému majiteli nemusela přežít.
O exotické hady má zájem velkoobchod, uspět ale mohou i soukromí zájemci. \"Uvítáme ale jen opravdové milovníky zvířat, ne překupníky,\" vzkázal Michael Tirschmann.
Farma začala v roce chovem domácích zvířat. Postupně přibyli hadi, hlodavci, poníci, exotičtí ptáci, ještěrky či tropický hmyz, později dikobraz, pštros, méně známá mangarská prasata, opice, klokan a v poslední době mládě vzácné mary stepní.
Farmu, přístupnou od března do listopadu, ročně navštívilo okolo 6 tisíc lidí.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů