Čtvrtek, 25. dubna 2024

Našel se lék na úbytek veřejné zeleně?

Našel se lék na úbytek veřejné zeleně?
V závěru loňského roku město Prostějov vytvořilo Fond zeleně, z něhož financuje nejen novou výsadbu stromů a keřů, ale také rekonstrukci městských zelených ploch.

Pro začátek jsme do tohoto fondu vložili 250 tisíc korun z Fondu rezerv a rozvoji. Uvedla to Božena Sekaninová, místostarostka a politička pro projekt Zdravé město Prostějov.

Občan zaplatí pět tisíc

\"Finanční prostředky ve Fondu zeleně průběžně přibývají. Odvádějí se do něj poplatky za kácení stromů a zábor zelených ploch ve vlastnictví města. Městských ploch veřejné zeleně v Prostějově však stále ubývá. Ve snaze zvrátit tento nepříznivý trend jsme koncem loňského roku schválili vyhlášku o náhradách za ekologickou újmu při záboru veřejné zeleně v majetku města,\" pokračovala Božena Sekaninová.

Jak dále vysvětlila, dosavadní praxe byla taková, že podmínkou uzavření nájemní nebo prodejní smlouvy k pozemku, na kterém se mělo kácet, byla náhradní výsadba konkrétní dřeviny na jiném pozemku ve vlastnictví města. Nyní občan, který například kvůli budování vjezdu či odstavného stání pokácí strom či jinou dřevinu rostoucí na městském pozemku, zaplatí do pokladny města pět tisíc korun. Náhradní výsadbu zajišťuje město ze zmíněného Fondu zeleně.

Petice a nový park

V loňském roce město rovněž podpořilo vznik nového parku u nemocnice. Vyhovělo tak žádosti občanů, kteří formou petice žádali zřízení parku na nevyužitém pozemku. Radnice financovala architektonickou studii parku a uvolnila finanční prostředky na stavební práce a úpravu pozemku. V současné době tam probíhá výstavba stezek pro chodce a cyklisty. Na pozemku je vysázeno zatím několik stovek keřů. Udržovat město \"zelené\" pomáhají dobrovolníci z řad veřejnosti.

\"Lidé, kteří vznik parku iniciovali, se aktivně zapojili i do výsadby stromů. Řada z nich si zakoupila strom, sama jej vysadila a stará se o něj. Podle mého názoru je to konkrétní příklad spolupráce města a jeho obyvatel, kterým záleží na životním prostředí v jejich městě,\" uzavřela Božena Sekaninová.

Ten, kdo si chce v parku vysadit strom, bude mít další příležitost na podzim. Hotový park bude předán do údržby Technickým službám Prostějova.
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů