Pátek, 29. března 2024

Argentinští mravenci ohrožují australskou přírodu

Argentinští mravenci ohrožují australskou přírodu

Argentinští mravenci (Linepithema humile) jsou řazeni mezi 100 nejhorších \"nájezdníků\" mezi zvířaty. Doma v jižní Americe obvykle žijí v malých skupinách, v Austrálii z jednotlivých méně rozměrných kolonií vzniká jedna obrovská mravenčí superkolonie a odborníci bijí na poplach.

V Argentině mravenčí kolonie dosahují většinou jen desítek metrů. \"Jsou geneticky rozdílné a vůči sobě navzájem agresivní,\" uvedl Elissa Suhrová z Monashské univerzity v Melbourne pro internetové zpravodajství BBC, \"proto jejich populace nikde tak rychle neroste a mravenci neznamenají nebezpečí pro okolní přírodu.\"

obrazekAvšak poté, co se přibližně v polovině minulého století mravenci dostali do Austrálie, změnila se jejich skladba, i chování - kolonie přestaly být vůči sobě agresivní, což vyústilo v to, že se z nich začala vytvářet jedna superkolonie.

Australští vědci nyní studují další kolonie u měst Perth a Adelaide, aby zjistili, zda se jedná o geneticky totožné jedince s těmi u Melbourne. Pokud tomu tak bude, mohlo by to vést k vytvoření ještě masivnější kolonie dlouhé až několik tisíc kilometrů.

http://www.abicko.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů