Pátek, 29. března 2024

Na kácení stromů v Brně dohlédne skupina ekologů

Na kácení stromů v Brně dohlédne skupina ekologů
Brno Vytvořit speciální skupinu, která by jako zástupce veřejnosti intenzivně sledovala kácení stromů na území Brna, se chystá ekologická poradna ČSOP Veronica. \" V poslední době máme stále více podnětů od občanů, kteří si myslí, že se na různých místech v Brně kácí stromy na černo,\" uvedla Hana Chaloupková z této organizace.\" Kromě toho chceme zjistit, jestli se někde nekácí více, než je povoleno,\" dodala.
\" Brněnští ekologové, mezi které patříme i my, nepostupovali při kontrole kácení stromů v posledních dvou letech příliš systematicky,\" přiznává Michal Veselý z Nadace Partnerství, zabývající se ochranou životního prostředí. To je jeden z důvodů, který vedl brněnské ochránce přírody ke zřízení kontrolní skupiny.\" Tato skupina by měla začít pracovat na konci října, právě v té době totiž začíná období vegetačního klidu a je doporučené stromy porážet,\" informuje Chaloupková. \" Měli by v ní být nejen odborníci z jiných brněnských ekologických organizací, ale i lidé z řad dobrovolníků. Vedle toho budeme spolupracovat i s Ekologickým právním servisem, jehož členové se vyznají v zákonech z oblasti životního prostředí,\" objasnila Chaloupková. Nová skupina by chtěla získávat podněty o zahájení správního řízení od jednotlivých úřadů městských částí, a také od samotných občanů.
V poslední době se na území Brna nejvíce kácelo v okolí budované pisárecké křižovatky.\" Vykácelo se zde okolo tří set dřevin. Byly mezi nimi jak stromy, tak keřové porosty v celkové hodnotě několika milionů korun,\" spočítala Jana Králíková z odboru životního prostředí Brno- střed. Náhradní výsadba je v Pisárkách spojena s kolaudací křižovatky, která je naplánována na jaro 2007.
Právě spojení zpětné výsadby související s kolaudací stavby může někdy způsobit problém. \" Pokud je kolaudace a zpětná výsadba naplánována na letní období, nové stromy pak často usychají a musí se vysazovat znovu,\" shodují se úředníci Magistrátu města Brna.

Podle posledních dostupných statistických údajů padlo v roce 2003 na území města Brna přes 1670 stromů. To je téměř o 220 stromů více než v roce 2002. S množstvím kácených stromů roste i počet nově vysazených. V loňském roce jich bylo rekordních 3300 kusů, čímž se potvrdil pozitivní trend - od roku 1999 převyšuje výsadba asanaci. Tato čísla nezahrnují stromy například v soukromých zahradách. ( Údaje poskytla Veřejná zeleň města Brna, která se stará o údržbu většiny městských parků a stromořadí.)
Zdroj:Rovnost - Brněnský a jihomoravský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů