Čtvrtek, 28. března 2024

Ochránci přírody se proti kácení stromů u LIDLu odvolali

Ochránci přírody se proti kácení stromů u LIDLu odvolali

O kácení v Lovosicích bude rozhodovat krajský úřad

 

Odbor životního prostředí v Lovosicích dnes obdržel od Českého svazu ochránců přírody Litoměřice odvolání proti rozhodnutí kácet tři jabloně a vzrostlý topol černý v blízkosti nyní budované prodejny potravin LIDL u výpadovky na Most. V textu je požadováno, aby rozhodnutí bylo zrušeno, protože nebyl zákonem o ochraně přírody a krajiny prokázán seriózní důvod ke kácení. Současně ochránci přírody upozornili i na další právní pochybení napadeného rozhodnutí.

 

„Postup ČSOP podporujeme, protože nelze tolerovat kácení stromů s argumentem, aby bylo lépe vidět na prodejnu LIDL či že je nutné zrovna na místě zdravého topolu postavit reklamní pylon,“ upozornil Miroslav Patrik z Dětí Země, který kauzu monitoruje.

 

Děti Země mají také podezření na porušení smlouvy s LIDLem z října loňského roku, která řešila nezákonné kácení sto dvou stromů v blízkosti prodejen v devíti městech. Jeden z jejích bodů totiž uvádí, že se „LIDL bude v budoucnu usilovat o maximální ochranu stromů na svých pozemcích v rozsahu platných právních předpisů České republiky“.

 

„O našem odmítavém postoji jsme už také minulý týden na osobním jednání informovali zástupce LIDLu a firmy EKOLINE, která kácení pro něho zařizuje,“ uvedl dále Roderick Slavík z ČSOP Litoměřice.

 

Ochránci přírody také rozhodnutí vytýkají, že správní orgán v rozporu se zákony neumožnil zástupci ČSOP se zúčastnit místního šetření a nezdůvodnil, proč ke kácení mělo dojít již během vegetačního období. O odvolání rozhodne krajský úřad v Ústí nad Labem, patrně někdy v říjnu.

 

 

Další informace poskytnou:

1) Roderick Slavík, člen OVR ČSOP Litoměřice – tel. 737 914 684

2) Iva Loukotková, firma EKOLINE Ústí nad Labem – tel. 475 622 613

3) Markéta Povová, odbor ŽP MěÚ Lovosice – tel. 416 571 131

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů