Sobota, 20. dubna 2024

Australané bojují s mravenci

Australané bojují s mravenci
Austrálie se díky své zeměpisné poloze málokdy musela obávat invazí cizích nepřátel či vetřelců. Ale bránit se obrovské mase houževnatých mravenců je problém i pro ni. Biologové totiž odhadují, že u Melbourne na jihovýchodě kontinentu se dala dohromady mimořádně velká kolonie takzvaných argentinských mravenců. Hovoří se o superkolonii, dlouhé přes sto kilometrů.
Mnoho obyvatel Melbourne tvrdí, že příliv \"Argentinců\" ve svých domácnostech nezvládají. Mravenci řádí v kuchyních i na místech, kde žádná potrava není k nalezení. Takový nápor nikdo v Austrálii nepamatuje.
\"Berou útokem všechno, od spíže a kuchyně až po ložnici. Každý den jsou znovu a znovu všude, to jsme nikdy nezažili,\" napsal do schránky ohlasů a komentářů na internetové stránce BBC Anthony Hill z Melbourne.
\"Jsou všude a žádné jedy nepomáhají,\" uvádí jihoaustralský vinař Graham York.
Argentinští mravenci se do Austrálie dostali na obchodních lodích z Jižní Ameriky ve třicátých letech minulého století. V obří kolonii jsou nebezpečím pro specifický australský ekosystém. Likvidují všechny ostatní druhy mravenců a narušují tak potravní řetězec. To prokázali už dříve v Kalifornii, kde výrazně snížili počet ostatních mravenců a s nimi i ještěrek, které byly závislé na konzumaci původních druhů mravenců.
\"V Jižní Americe nepředstavují tito argentinští mravenci vážný problém, protože jsou rozdělení do mnoha menších kolonií a geneticky se liší. Jsou agresívní a nepřátelští vůči sobě navzájem. V Austrálii se však jejich genetická struktura změnila. Vytvořili tak masívní a geneticky uniformní kolonii, schopnou obklíčit celé město,\" uvedla pro australskou televizi ABC vědkyně Elissa Suhrová z Mohash University v Melbourne.
Menší kolonie jsou také u Adelaide i v Perthu na západním pobřeží Austrálie. Severní polokouli \"Argentinci\" příliš neohrožují - jsou rozšířeni ve větší míře jen v Austrálii, Jižní Americe, celé Africe a na území Spojených států hlavně v Kalifornii a na Floridě.
Austrálie se už loni potýkala - převážně na severu - s řáděním takzvaných žlutých mravenců. Tento jeden centimetr dlouhý hmyz dokáže zabíjet jiné živočichy tak, že jim vstříkne do očí jed a oslepí je. Jejich následná neschopnost najít si potravu pak vede ke smrti hladem. Na australských Vánočních ostrovech v Indickém oceánu takto žlutí mravenci zahubili mnoho ptactva a vyhladili populaci rudých krabů.
Na severu Austrálie jsou nápadně soustředěni na poloostrově Gove, kde za druhé světové války bývala americká vojenská základna. Vědci se proto domnívají, že žlutí mravenci sem byli tehdy zavlečeni na amerických lodích z Asie.
O původní pravlast těchto mravenců však biologové vedou spory. Podle jedné teorie se po světě rozšířili z Indie, podle druhé až ze západní Afriky.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů