Čtvrtek, 25. dubna 2024

Na Filipínách byl objeven nový druh ptáka

Na Filipínách byl objeven nový druh ptáka
Pravděpodobně nový druh nelétavého ptáka objevili vědci na malém zalesněném ostrůvku Calayan v oblasti severních Filipín.
Tento zástupce rodu chřástalovitých nazvaný latinsky Gallirallus calayanensis je velký asi jako vrána, má tmavě hnědé zbarvení a výrazný oranžovočervený zobák a nohy. Skupina filipínských a britských expertů si ho všimla při své expedici na ostrov vzdálený zhruba 520 kilometrů od filipínské metropole Manily. Místní obyvatelé ptáka znají, ale není nikde registrován.
"Je to dost neobvyklé. Většina druhů již byla dokumentována, ale tento nález dokazuje, že máme stále co objevovat. Možná existují další ostrovy, které vědci dosud přehlíželi," prohlásil filipínský ekolog Carl Oliveros.
Podle odhadu přírodovědců je v oblasti zmíněných opeřenců asi 100 až 200 párů, a nejsou proto považováni za bezprostředně ohrožené. Rozvoj silniční sítě na ostrově obývaném 8500 lidmi však může podpořit další osídlování, které hrozí ztrátou přirozeného životního prostředí ptáka a příchodem nových dravců, jako jsou kočky a krysy.
Zdroj:Věda a zdraví
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů