Čtvrtek, 28. března 2024

Národní park se zvětšil o další stovky hektarů

Národní park se zvětšil o další stovky hektarů
České Švýcarsko -
Původní výměra Národního parku České Švýcarsko se za necelých pět let existence ve vymezené části Labských pískovců zvýšila o více než tři sta hektarů. V současné době se park rozkládá na ploše 7 724 hektarů.
"V době vzniku v roce 2000 se park rozkládal na ploše sedm tisíc tři sta čtyřicet tři hektarů. Největší přírůstek jsme zaznamenali před dvěma lety, kdy jsme především převody od Lesů České republiky a Pozemkového fondu získali skoro dvě stě šedesát hektarů," vysvětlil ředitel Českého Švýcarska Zdeněk Patzelt.
Území s nejvyšším stupněm ochrany území se rozšiřovalo i díky nákupům lesní půdy či ostatních ploch od obcí, soukromých vlastníků i firem. "Tam, kde jsou k tomu důvody kvůli zachování celistvosti určitých lokalit nebo jiná hlediska hodná zřetele, budeme v nákupech pozemků pokračovat," poznamenal šéf odboru státní správy a péče o národní park Jan Drozd.
Stejně jako v předchozích letech, i do budoucna přitom může nastávat i opačná situace. Tedy prodej některých ploch a pozemků parku a nebo jejich navrácení do vlastnictví místních samospráv v případech, že se jednalo či bude jednat o historický majetek obcí. "V poslední době je to případ sedmnácti hektarů, navrácených Srbské Kamenici. Zároveň jsme ale projevili zájem pozemky od této obce odkoupit zpátky," dodal Zdeněk Patzelt.

Srbskokamenická radnice se podobné transakci nebrání. Ovšem tamní zastupitelé zatím svůj souhlasem s prodejem nevyjádřili. "Nabízená cena za metr čtvereční by se podle znaleckého posudku měla pohybovat někde okolo devíti korun. To neodpovídá našim představám. Takže zatím si obec pozemky ponechává," vysvětlila starostka Srbské Kamenice Vlasta Marková.
Vyčkávání, že dojde na vyšší cenovou nabídku ze strany parku, se ale zřejmě jeví jako zbytečné. "Ty částky se odvíjejí od stanovené výše odhadní ceny. Jako organizace, která hospodaří se státními penězi, nemůžeme licitovat o tom, kolik za jaký pozemek zaplatíme. Dá se říci, že nakupujeme za ceny v místě obvyklé, to je takové obecné pravidlo," poznamenal ředitel Českého Švýcarska.
Do nákupu pozemků v několika uplynulých létech investovalo ministerstvo životního prostředí coby zřizovatel Národního parku České Švýcarsko už více než patnáct milionů korun.
Zdroj:Děčínský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů