Pátek, 19. dubna 2024

Ministr Ambrozek vyřadil vzácnou lokalitu ze systému ochrany Natura 2000

Ministr Ambrozek vyřadil vzácnou lokalitu ze systému ochrany Natura 2000

PRAHA – Ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL) vyřadil ze seznamu území Natury 2000 lokalitu toku Horní Opavy. Tuto oblast zahrnula do evropsky významných lokalit Agentura ochrany přírody a krajiny, protože se jedná o jedno z pěti nejvýznamnějších míst s výskytem vzácné mihule potoční a vranky obecné. Arnika se obává, že důvodem k vyřazení této lokality mohou být plány na výstavbu přehrady v Nových Heřminovech.

 

Navrhovaná lokalita se totiž rozkládala v délce toku řeky Opavy od Krnova až po Širokou Nivu, tedy včetně území, které bylo navrhováno pro stavbu přehrady v Nových Heřminovech. V rámci povodí Odry se přitom jednalo bezkonkurenčně o nejlepší lokalitu s četným výskytem chráněné mihule. "Přes to, že jde o tak významnou lokalitu, ji ministerstvo životního prostředí vyřadilo ze seznamu navrhovaných lokalit. Nedokážu si to vysvětlit jinak, než že ministr podlehl tlakům zastánců přehrady v Nových Heřminovech," říká vedoucí ostravské pobočky Arniky Lenka Daňhelová.

 

Podle předsedy Arniky Ing. Vlastimila Karlíka porušil Ambrozek vyřazením této lokality evropské právo. „O tom, která lokalita bude zařazena do Natury 2000 a která nikoliv, mají rozhodovat výhradně vědecká kritéria a nikoliv politické zájmy. Nemůžeme to tak nechat. Podáme stížnost evropské komisi a budeme usilovat o to, aby byla Horní Opava do seznamu vrácena. Výskyt obou druhů vypovídá o tom, že voda řeky Opavy je v tomto úseku ve vynikajícím stavu. Nechápeme, jak je možné, že ministerstvo životního prostředí dalo zelenou tomu, aby tento tok nenávratně zničila přehrada," uvedl Vlastimil Karlík.

 

Mihule potoční z českých vod v posledních čtyřiceti letech téměř zmizela a v současné době je kriticky ohroženým druhem. Nejvýznamnějším důvodem vymizení mihule byly úpravy toků, při nichž docházelo k likvidaci prostředí vhodného pro mihuli a také dlouhodobé znečištění některých potoků a řek. Proto u nás mihule podléhá přísné ochraně a pro její ochranu je nutné zachovat v dobrém stavu toky, v nichž se vyskytuje. V lokalitách, kde žije, je nutné vyvarovat se především zahlubování a zpevňování koryt a těžby jemných náplavů. Dalším významným druhem navrhované lokality Horní Opava je vranka obecná, jež rovněž patří mezi ohrožené živočichy, neboť je velmi citlivá na znečištění vody.

 

Další informace o přehradě v Nových Heřminovech najdete na adrese www.herminovy.arnika.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů