Středa, 24. dubna 2024

Do obchodování se zvířaty vstupují další zákonné normy a předpisy

Do obchodování se zvířaty vstupují další zákonné normy a předpisy
Zejména zvláště ohrožené druhy zvířat podléhají mimořádným ochranným opatřením. Ta se týkají nejen chovu a obchodování, ale i přesunů zvířat mezi jednotlivými zoologickými zahradami. Mnohé nové požadavky pro české chovatele vyplývají také z legislativy Evropské unie.
"To byl také důvod, proč jsme se vydali do děčínské ZOO. Zahrada požádala totiž o udělení výjimky pro kočkovité šelmy jaguarundi, aby mohla mláďata vyměňovat s dalšími chovateli nebo s nimi jinak komerčně nakládat. Přišli jsme proto prověřit především registraci, ale zajímali jsme se i o podmínky chovu tohoto druhu," vysvětlil Jiří Hejduk z ústeckého pracoviště České inspekce životního prostředí.
Česká republika je jednou ze zemí, které se už před léty zavázaly k dodržování mezinárodní úmluvy o dohodě nad kontrolou s obchodováním vymezené skupiny ohrožených zvířat a rostlin (CITES). K tomu se ještě přidružily normy EU a požadavky samotné české legislativy. "Je to skutečně objemný seznam nejrůznějších požadavků a předpisů, které při rozhodování o každém jednotlivém druhu vstupují do hry. Proto se při kontrolách chovu, alespoň ještě nějaký čas, neobejdeme bez objemnějších metodických pokynů," zdůvodnil zástupce ústeckého inspektorátu životního prostředí, proč odpovědi na mnohé dotazy zoologa děčínské ZOO Romana Řeháka vyhledával právě v přinesených knihách.
Samotnou registraci zvířat, podléhajících úmluvě CITES, bude mít na starosti děčínská správa CHKO Labské pískovce. "Sešli jsme se v areálu Pastýřské stěny nejen kvůli konkrétnímu druhu, ale také proto, abychom si ujasnili některé administrativní kroky a náležitosti, jak v podobných případech postupovat," poznamenal zoolog chráněné krajinné oblasti Pavel Benda.
Samotná děčínská ZOO není v pozici větších zahrad, které se zvířaty čile obchodují, ať už přímým prodejem nebo výměnou. "Máme už své stálé kontakty se zahradami v Nizozemí, především v Amsterdamu a Rotterdamu. Pak následují některé německé, polské a jiné ZOO. Myslím, že ty zásady mezinárodních úmluv jsme zvyklí respektovat. Pouze nás nyní čeká asi více administrativy," vysvětlil ředitel děčínské ZOO Lubomír Moudrý.
Kontroly budou přibývat nejen v zoologických zahradách, ale i v dalších chovech. "Ani do budoucna se nedá předpokládat, že bychom zejména u některých soukromých chovatelů nedostatky nezjišťovali. A neplatí to pouze o teritoriu naší působnosti, ale o celé České republice. Kontroly ale budou směřovat právě k tomu, aby těch nedostatků bylo co nejméně," dodal zástupce České inspekce životního prostředí Jiří Hejduk.
Kšeftování s ohroženými druhy zvířat je po obchodu se zbraněmi a drogami v celosvětovém měřítku třetím nejlákavějším artiklem.
Zdroj:Děčínský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů