Pátek, 19. dubna 2024

Puma na Valašsku poprvé zaútočila

Puma na Valašsku poprvé zaútočila
Už tři týdny se toulá po Valašsku a Vsetínsku černá puma, kterou zahlédla řada svědků. Včera se šelma odvážila až do těsné blízkosti rodinných domů v Jasenici u Valašského Meziříčí a poprvé zaútočila.
Jejím soustem měl být roční hřebeček. Naštěstí útok šelmy přežil. Místních obyvatel se ale zmocnila obava, že nebezpečné zvíře může napadnout i člověka.
"Hřebečka zachránilo, že se pásl společně s dospělými koňmi. Na ně si asi netroufla. Zvířata jsme v noci nechali na pastvě a ráno jsme je našli poplašená. Hřebeček má hluboké rány po tesácích," uvedla chovatelka Irma Pobořilová.
"Když zaútočila na koně, může takhle skočit třeba i na osamoceného člověka," řekl Právu v místě jeden z občanů. "Nechápu, proč už ji dávno myslivci neodstřelili," dodal.
Odbor životního prostředí meziříčské radnice však stále odmítá vydat k odstřelu povolení, protože v zákonu o myslivosti se prý s podobnou možností nepočítá.

Šelma byla obklíčena

Jen několik hodin před útokem na stádo koní se myslivcům podařilo poblíž Jasenice šelmu obklíčit. Neodvážili se však na ni vystřelit, protože jim chybělo úřední rozhodnutí. Odbor životního prostředí vsetínské radnice přitom povolení k odstřelu vydal už před čtrnácti dny. Vztahuje se však pouze na vsetínskou spádovou oblast. "Meziříčští úředníci zřejmě čekají, až puma sežere nějaké dítě. Jedna věc jsou formální náležitosti zákona a druhá bezpečnost lidí. Tolik telefonátů, v nichž občané nadávají na omezenost úředníků, jsem ještě neměl," poznamenal jednatel meziříčských ochránců přírody Milan Orálek.
Odborník na velké šelmy z ostravské zoologické zahrady Ludvík Kunc potvrdil, že puma americká, která zřejmě utekla soukromému chovateli, je zvlášť nebezpečné zvíře.
"Nevíme, jak byla v zajetí vychovaná. Nelze vůbec odhadnout, jak se bude chovat. Riziko, že napadne člověka, zejména dítě, je velké," uvedl Kunc.

Před šelmou varuje i krotitel z cirkusu

Před nebezpečím, které šelma představuje, varoval i krotitel Českého národního cirkusu v Nymburce Jaromír Joo. "Pumu teď žene hlad. Napadne všechno, co se jí postaví do cesty. Zejména menší cíle. Pokud potká dítě, tak se nebude rozmýšlet," řekl krotitel Joo.
Podle jeho názoru se agresivita šelmy začne stupňovat. "Pokud nebude zastřelena, tak na někoho zaútočí velmi brzy. Ten úředník, který nechce povolit její odstřel, si asi vůbec neuvědomuje, jak je situace vážná. Nemůžu pochopit, že kvůli díře v zákoně na sebe bere takovou odpovědnost," uvedl Joo.

Zastřelit ji jen podle jiného paragrafu

Pracovníci meziříčské radnice v úterý odpoledne zmírnili své odmítavé stanovisko k odstřelu pumy.
"Podle zákona o myslivosti nemůžeme povolit odstřel přímo. Pokud se skutečně jedná o pumu, tato právní norma se na ni nevztahuje," vysvětlila referentka Zuzana Vaculčíková. Myslivci ji však, podle ní, mohou usmrtit podle ustanovení, které dovoluje střílet toulavé kočkovité šelmy působící škody v honitbách.
"Urychleně na tuto možnost upozorníme všechna myslivecká sdružení v našem správním obvodu," ujistila Vaculčíková.
Na domnělou pumu, jak dodala, ale nemůže vystřelit každý. "Takové oprávnění náleží výhradně hospodáři dané honitby a členům myslivecké stráže," zdůraznila referentka, jež s ohledem na ohrožení lidí navrhovala Krajskému úřadu Zlínského kraje zvážit mimořádná opatření v mezích zákona o krizovém řízení.
"Tento zákon ale řeší zejména problematiku živelních pohrom a jiných stavů ohrožení. Na případ toulavé šelmy ho lze aplikovat jen stěží," dodala Vaculčíková.
Z logiky úředního rozhodnutí vyplývá, že pokud by se šelma zatoulala přímo na náves v Jasenici, tedy mimo území honitby, nikdo by ji zastřelit nesměl.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů