Čtvrtek, 28. března 2024

EÚ dá na slovenskú prírodu a životné prostredie vyše 28 miliónov korún

EÚ dá na slovenskú prírodu a životné prostredie vyše 28 miliónov korún
urópska komisia finančne podporí tri slovenské projekty na ochranu prírody a životného prostredia. Spolufinancovanie v hodnote vyše 700.000 eur sa uskutoční v rámci programov LIFE-Nature a LIFE-Environment.
EK dnes oznámila, že schválila balík takmer 200 projektov ochrany prírody a životného prostredia v 25 členských krajinách EÚ, na ktoré poskytne 152 miliónov eur. Slovensku sa z tohto balíka ujde na tri schválené projekty vyše 700.000 eur, teda viac ako 28 miliónov korún.
Prvý slovenský projekt sa týka ochrany fauny a flóry v Slovenskom raji. Pôjde najmä o vývoj nového správneho plánu pre tento národný park s osobitnou pozornosťou na dôsledky turistiky na citlivé ekosystémy, ďalej o opravu frekventovaných chodníčkov, obnovu jazierok, pastvín a horských lúk, ako aj ošetrovanie lesných porastov.
Celková hodnota projektu, ktorý riadi Štátna ochrana prírody SR, je vyše pol milióna eur, EÚ prispeje sumou vyše 250.000 eur.
Ďalšie dva slovenské projekty sú zamerané na inovácie v oblasti životného prostredia. Novácke chemické závody chcú vyvinúť nové čistejšie výrobné technológie, ktoré výrazne znížia množstvo nebezpečných látok v ovzduší. Ich projekt stojí 1,77 milióna eur, program LIFE naň prispeje sumou vyše 280.000 eur.
Istá mimovládna organizácia zasa pracuje na projekte, ktorý sa zaoberá dôsledkami globálneho otepľovania na životné prostredie v mestách. Z celkovej hodnoty projektu 355.739 eur uhradí EÚ takmer 171.000 eur.
Už vlani získalo Slovensko z programu LIFE na štyri projekty takmer dva milióny eur. Európsky program LIFE slúži na podporu projektov v oblasti ochrany prírody a životného prostredia v EÚ a susedných regiónoch.
spravodajca TASR Robert Sermek
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů