Čtvrtek, 25. dubna 2024

Nové rezervace omezí turismus v Beskydech

Nové rezervace omezí turismus v Beskydech
Tvrdí to zdejší politici, podnikatelé i sportovci

Správa Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Beskydy v těchto dnech vydala vyhlášky ke zřízení několika nových zvláště chráněných území. Podle některých podnikatelů, představitelů samosprávy i politiků zvolených v regionu však vyhlášení nových přírodních rezervací může omezit další rozvoj cestovního ruchu v Beskydech.

"Zpřísnění ochrany přírody v těchto lokalitách povede k omezení turistického ruchu. Například bude překážkou pro běžecké lyžování," řekl Právu Vlastibor Konečný, předseda občanského sdružení Lysohor, které se zasazuje o oživení Lysé hory. Ilustroval to na běžecké trase, která vedla na Lysou horu přes Malenovický kotel, avšak ten se za několik dní stane zvláště chráněným.
Podle informací ze Správy CHKO Beskydy se nově zvláště chráněnými územími stanou v masivu Smrku přírodní rezervace Malý Smrk, Studenčany, Bučací potok a rozšiřuje se současná rezervace Smrk, v masivu Lysé hory se jedná o zmíněný Malenovický kotel, potok Zimník a rozšíření rezervace Mazácký Grúnik, v masivu Gruně pak jde o přírodní rezervaci Draplavý. Podle Správy CHKO mají nová zvláště chráněná území zabezpečit uchování jedinečných přírodních hodnot hor. Vyhlášky, kterými se zřizuje šest nových a zvětšují dvě nynější rezervace, vejdou v platnost 20. září.

Cílem je ochrana zachovalých lesů

"Nová chráněná území o celkové rozloze asi 600 hektarů chrání především zbytky zachovalých a pro Beskydy typických lesních porostů. Z pohledu běžného návštěvníka nepůjde o žádné zakázané zóny - území je možné navštívit po současné síti lesních cest a značených turistických stezek," uvedl Tomáš Myslikovjan ze Správy CHKO Beskydy.
"Kvůli rozšíření zvláště chráněného území na Smrku nám Správa CHKO nepovolila pro nastávající sezónu úpravu běžecké trasy. Tato trasa přitom byla velmi využívaná a oblíbená," řekl Právu podnikatel, který si nepřál zveřejnit jméno. "Navržená trasa pro úpravu běžkařských stop přímo prochází, nebo je v bezprostředním kontaktu se čtyřmi navrženými přírodními rezervacemi Smrk, Malý Smrk, Bučací potok a Studenčany... Celý masiv Smrku představuje pro kriticky a silně ohrožené druhy živočichů klidovou oblast a tito živočichové jsou velmi citliví na rušení v zimním období," odůvodnila Správa CHKO, proč nelze žádosti vyhovět.
"Podle nás je naprosto zbytečné vyhlašovat v chráněné krajinné oblasti ještě zvláště chráněné zóny. Myslím, že běžkaři si stejně ty stopy vyšlapou a budou lyžovat i v přírodních rezervacích. Takže by bylo i pro přírodu lepší, kdyby se o běžecké trasy někdo staral, v případě, že to nebude organizované, mohou být důsledky pro přírodu horší," prohlásil Konečný.

Kopecký i Rafaj jsou proti

Místostarosta Starých Hamer Petr Šimeček (nestr.) Právu sdělil, že v oblasti Draplavého se původně plánovala výstavba lanovky na Gruň. "Jakmile se to objevilo v generelu kraje, začali pracovníci Správy CHKO zkoumat, co tam je vzácného, vyhlásili to územím ekologické stability a náš záměr tím padl. Nyní bude Draplavý vyhlášen ještě zvláště chráněným," řekl.
"Vyhlašování těchto zvláště chráněných území určitě cestovnímu ruchu neprospěje, spíše naopak, může mu uškodit. A to nejen tím, že bude omezovat lidi, ale také realizaci některých záměrů. Přitom rozvoj cestovního ruchu patří k prioritám kraje, mohl by přispět k řešení nezaměstnanosti, atd. Je mi líto, že se mu kladou takové překážky," uvedl na dotaz Práva senátor František Kopecký (ODS). "Jsem přesvědčen, že vyhlašování těchto zón omezuje cestovní ruch a je škodou pro region," řekl rovněž poslanec Petr Rafaj (ČSSD), který je předsedou Regionu Beskydy.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů