Pátek, 29. března 2024

Odborníci našli v lomu silně ohrožené tvory

Odborníci našli v lomu silně ohrožené tvory
Lukoveček Lom u obce Lukoveček na Zlínsku označil zlínský magistrát za významný krajinnýprvek. Není ani vyloučeno, že se stane dokonce přírodní rezervací. Vyskytují se totiž v něm silně ohrožené druhy živočichů a rostlin. " Jedná se například o ještěrku obecnou, slepýše křehkého či kuňku žlutobřichou," sdělila referentka životního prostředí Milada Pauzová.
Žádost o vyhlášení významného krajinného prvku podala obec Lukoveček už v listopadu loňského roku. " Kvůli nezbytnému prozkoumání oblasti lomu byla naše žádost oficiálně potvrzena až na začátku letošních prázdnin," uvedl starosta Lukovečka Miroslav Krajča.
Podle Pauzové magistrát navrhl, aby byl lom u obce Lukoveček označen za přírodní památku. Krajský úřad Zlínského kraje tento návrh zatím neschválil. " V době jednání o případném vyhlášení přírodní památky lom nesplňoval daná kritéria. Podle mých informací se situace lepší, zejména ohroženým druhům rostlin toto prostředí opravdu svědčí. Do budoucna se povýšení na chráněnou přírodní rezervaci či památku nebráníme," sdělil pracovník odboru životního prostředí krajského úřadu Michael Girgel.
Po dohodě s majiteli přilehlých pozemků a okolního lesa bude ze strany magistrátu o tento veřejně přístupný významný krajinný prvek postaráno. Zejména chceme zastřihávat keře, vedle nichž rostou chráněné druhy rostlin," sdělila Pauzová. Varovala i návštěvníky se zlými úmysly. " Za utržení jakékoli chráněné rostliny či odchyt a hubení ohrožených druhů živočichů hrozí vandalovi pokuta až deset tisíc korun, a to i v případě, že daná lokalita nebyla označena za významný krajinný prvek či přírodní rezervaci," vysvětlila Pauzová.
Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů