Čtvrtek, 28. března 2024

Odjinud - a podobně jako u nás: živočichové jako investiční past?

Odjinud - a podobně jako u nás: živočichové jako investiční past?
S předznamenáním, že "křečci, mloci a dropi ohrožují miliardové dopravní nebo industriální projekty", napsal německý list Die Welt o fenomenu, který je dobře znám i naší veřejnosti.
Mlok za 50 000 eur
"Kde žijí tato zvířata, nemají v Německu dopravní stratégové a potenciální investoři důvod k úsměvům," píše deník. "Tato zvířata mají pro ochránce přírody a byrokraty Evropské unie cenu milionů a mohou sama o sobě o léta protahovat miliardové projekty, rozhodným způsobem je prodražovat nebo vůbec zcela zvrátit."
Welt uvádí aktuální příklady. V severním Hessensku zabraňují mloci v další výstavbě dálnice č. 49 z Kasselu ve směru na Giessen, "a tím už léta vytouženému hospodářskému ,nášupu' do strukturálně slabého regionu". Podle listu je po dlouhém a tuhém vyjednávání naplánovaná trasa ze zmíněných důvodů ochrany přírody "uložena k ledu". "Podle Hanse Knölla z hessenského zemského úřadu pro silnice a dopravu možná dálnice vůbec nebude moci být dovedena do Giessenu," píše deník. Jiné řešení by neumožnilo smysluplné napojení komunikace na dálnici č. 5 a znamenalo by nové značně drahé a dlouhé přípravné plánovací práce. Výsledek posouzení vlivu stavby na životní prostředí, očekávaný až koncem roku, by podle listu mohl podmiňovat stavbu podtunelováním dotčeného území. "Podle odhadu expertů by to stálo 150 milionů eur. Minimálně 50 000 eur za každého mloka v okruhu padesáti kilometrů," uvádí Welt a poznamenává, že o takové podpoře si může jen nechat zdát každý příjemce sociálních dávek, který v severním Hessensku nyní bude ještě déle čekat na pracovní místo.
Jak cenný je křeček?
Stejně drahocenný jako mlok je očividně křeček polní, pokračuje článek. "V Mohuči jich maximálně devadesát protahovalo zdánlivě do nekonečna ve jménu evropské směrnice Flora-Fauna-Habitat stavbu veletržního centra. Teprve 2,7 milionu eur drahé přesídlení této křeččí kolonie na třicetihektarový, zvlášť zakoupený, pozemek osázený křečky oblíbenými rostlinami umožnilo zahájení stavby. Ve hře je 6000 pracovních míst ve městě; a co křeček, to 30 000 eur dodatečných nákladů . . ."
Ochrana křečka má prý pro byrokraty Evropské unie vůbec jednu z nejvyšších priorit. "Jejím jménem slídí znalci po stopách legendárního hlodavce v téměř každém území, v Evropě vyhlédnutém jako průmyslová zóna. Kde je toto zvířátko ohrožené vymřením byť jen tušeno, zůstávají megaprojekty jako německo-holandský průmyslový park Cáchy-Heerlen s předpokládanými dvanácti tisíci pracovních míst po léta stát. Menší stavební území mají bez fungujícího konceptu přesídlení nebo ochrany malého hlodavce, zahnaného do kouta moderním zemědělstvím, mimořádně malé šance, a malí podnikatelé by vůbec ani neměli přicházet na myšlenku ,chytit se do křížku' s asi 200gramovým a pětadvacet centimetrů velkým křečkem: jeho lobby je zkrátka mocnější . . ."
Welt dále připomíná cenu ochrany dropa. "Kvůli němu musely Německé dráhy při stavbě trasy expresů Berlín-Hannover před několika lety investovat kolem patnácti milionů eur, tedy 273 000 eur na jednoho ptáka, do zřízení dvou pětikilometrových zemních valů v chráněném území Havelländer Luch - údajně kvůli hluku vysokorychlostních vlaků. Jak se ale mezitím ukázalo, ,braniborští pštrosi' žádný takový val nepotřebují - jejich populace roste kontinuálně i tam, kde protihluková ochrana není," uzavírá Welt.
Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů