Čtvrtek, 25. dubna 2024

Vzniká nová chráněná oblast. Naláká turisty?

Vzniká nová chráněná oblast. Naláká turisty?
Plzeň - Nejdéle do dvou měsíců vyhlásí vláda novou Chráněnou krajinnou oblast Český les. V současné době jsou veškeré dokumenty, včetně návrhů definitivních hranic a rozpočtu, v meziresortním připomínkovém řízení, žádné problémy nevyvstaly. Řekl to včera ministr životního prostředí Libor Ambrozek. Po verdiktu vlády připraví ministerstvo do konce roku správu oblasti, která bude zřejmě v Přimdě na Tachovsku.
Na ministerstvu se v pondělí sešly připomínky všech resortů.
"Jedná se o drobnosti, návrh není nikým negován," řekla Marie Kibicová z ministerského odboru zvláště chráněných částí přírody. Dořešit se musí sídlo správy a zajištění rozpočtu na příští rok.
Na vybudování chráněné krajinné oblasti, jež se připravuje už několik let, panuje podle ministra jasná shoda obcí i krajského úřadu, který přípravu oblasti podporuje. Zpoždění způsobily obavy majitelů lesů, že nebudou moci na tomto území hospodařit podle svého.
"K žádné změně hospodaření nedojde, v zájmu chráněné oblasti je, aby tam zůstalo vše jako před jejím vyhlášením," vysvětlila Kibicová.
Podle ministra navíc novela zákona o ochraně přírody a krajiny umožňuje vlastníkům získávat náhrady plynoucí z přísnější ochrany přírody, která se ale spíše než chráněných oblastí týká národních parků. Náhrady bude vyplácet zřejmě ministerstvo životního prostředí.

"O sídle správy zatím není definitivně rozhodnuto," uvedl Ambrozek. Vzhledem k tomu, že ve hře je patnáct pracovních míst, mají zájem Domažlice, Bělá nad Radbuzou, Klenčí pod Čerchovem a Přimda. Ta by podle krajského radního Pavla Stelzera byla výhodná proto, že leží uprostřed budoucí chráněné krajinné oblasti.
"Vypadá to na Přimdu, kde by se mohla správa okamžitě nastěhovat do volného školicího střediska," uvedla Kibicová. Obce si od vyhlášení slibují rozvoj turismu.
Hranice čtyřiadvacáté chráněné krajinné oblasti v republice je navržena tak, aby zastavěná a zastavitelná území obcí byla vyjmuta z režimu chráněného území. Oblast s plochou 500 kilometrů čtverečních zahrnuje nejcennější území příhraničního pásu hor Českého lesa od Broumova na Tachovsku po Českou Kubici na Domažlicku mimo dálnici D5. Ve zmíněném území je vysoký podíl přirozených a přírodě blízkých ekosystémů a tvoří ji z pětaosmdesáti procent lesy.
Zdroj:Plzeňský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů