Pátek, 29. března 2024

Správa KRNAP nechce na Sněžce ponorku

Správa KRNAP nechce na Sněžce ponorku
Prosklený projekt pražských architektů Martina Rajniše a Patrika Hoffmana, který má nahradit na vrcholu Sněžky Českou boudu, odmítá Správa Krkonošského národního parku (KRNAP). Proto ochranáři vyhlásí novou soutěž.

Jednoduchá 8,5 metru vysoká stavba ze dřeva a skla s plochou střechou, jež ostře kontrastuje s okolními objekty, zejména sousední rotundovitou kapličkou, už někteří ochranáři překřtili na atomovou ponorku.
"Diplomaticky řečeno, příliš se nám to nezamlouvá, načež hodláme iniciovat architektonickou soutěž o podobě vrcholového objektu. Doposud předložený návrh svými uzavřenými zaoblenými tvary a přilehlým tubusem s vlajkovým stožárem ukrývajícím schodiště skutečně připomíná ponorku," poznamenal mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný na adresu zatím jediného předloženého projektu.
Projektanti navíc podle Drahného nesplnili Správou KRNAP stanovené regule, když stavbu s požadovanou hřebenovou střechou zvýšili o více než dva metry. "Oslovíme některé vybrané architekty, jimž stanovíme jasné regule. Autor stavby na nejvyšší české hoře, která je bezesporu jedním z nejposvátnějších a zároveň nejprestižnějších míst v Česku, vejde do dějin světové architektury," poznamenal Drahný.
"Navrhli jsme postup expediční stavby se snadnou a rychlou montáží, která zapadá do krajinného rámce vrcholu. Inspirovaly nás cesty do polárních krajů, k nimž se vrchol Sněžky klimaticky blíží, kde jsme studovali tamní stavby. Podstatou inspirací jsou pro nás klasické krkonošské boudy," popsali projekt Rajniš s Hoffmanem.

Demolice České boudy zpečetěna

Souhlas ministerstva životního prostředí s demolicí České boudy a přilehlé České poštovny patřící pecké podnikatelce Jaroslavě Skrbkové, nedílně spojený s výjimkou stavby nového objektu, má město Pec pod Sněžkou od středy v kapse.
"Starou Českou boudu okamžitě prodáme za symbolickou jednu korunu majiteli pozemku Správě KRNAP, která neprodleně začne s demolicí. Počítám, že nejpozději v polovině příštího týdne se začne bourat," zpečetil osud boudy stojící na vrcholu Sněžky od roku 1868 tajemník pecké radnice Michal Berger.
Demolice včetně vrtulníkového svozu zbytků České boudy, která za příznivých podmínek může trvat pět týdnů, výrazně neomezí provoz lanovky ani pohyb turistů po vrcholu. "Lidé pochopitelně nebudou mít přístup na staveniště. Jinak se demolice běžného turistického provozu na 1602 metry vysoké Sněžce nedotkne. Navíc je po sezóně," podotkl Drahný.

Nový objekt záležitostí dohody

Stavba nového objektu na místě zbourané České boudy může začít, jakmile najdou společnou řeč investor podnikatelka Skrbková prosazující původní ochranáři zavrhovaný projekt, Správa KRNAP a město Pec pod Sněžkou. "V této věci je nutný společný konsensus," podotkl Drahný.
Ochranáře podporuje v negativním stanovisku k Rajnišovu projektu i Sdružení Lanová dráha Pec-Sněžka. "Něco podobného se tam naprosto nehodí. Projektanti navíc zdůrazňují lehkost konstrukce paradoxně v místě, kde vichr nezřídka dosahuje rychlosti přes dvě stě kilometrů v hodině. V minulosti byly kritizovány projekty horní stanice lanovky tzv. moderní půlkolo a tubus, které vypadaly jako vesmírné stanice, když tento projekt je dalece předčil," tvrdí mluvčí peckého sdružení a bývalý šéf lanovky na Sněžku Václav Lorenc. "Jednoduše nechceme na Sněžce takovou krabici," dodal.
"Vše je záležitostí diskuse, z níž vzejde nejvhodnější varianta, která nemusí být zrovna ta naše. Dokud jsme ale investoři, musí nás respektovat," poznamenala Skrbková.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů