Čtvrtek, 28. března 2024

Trendy v aranžování: nový pohled na život v přírodě

Trendy v aranžování: nový pohled na život v přírodě
Markéta Myšková
Trend letošního podzimu Cabin Spirit přináší nový pohled na život v přírodě a znovu objevuje zdánlivě zapomenuté hodnoty. Do moderního životního stylu se tak promítají tradiční prvky a okouzlení přírodou. Základní myšlenkou tohoto trendu je používat "staré" věci vždy v moderním stylu. Poněkud staromódní věci nebo dekorace z druhé ruky lze velmi dobře kombinovat s novými nebo stylovými.



Květinová aranžmá podle podzimního trendu Cabin Spirit jsou velmi precizně zpracována a mají blízko k přírodě. V moderních aranžmá se nově objevují ploché a hranaté tvary Biedermeieru, dále souběžně vázané a symetrické kytice. Novinkou je i využití tradičních technik, třeba vázání do snopu, avšak v moderním pojetí.

Jako základní barva dominuje v kyticích zelená ve všech svých odstínech. Na jejím podkladě rozehrávají rafinovanou hru barevné kombinace odstínů bronzové, hnědé, okrové, červenorůžové a dalších tlumenějších tónů. Pro zvýraznění kontrastu se místy používají tmavočervené či bílé akcenty. Svěžího dojmu dosáhneme kombinací růžové a bílé, neobvykle působí žlutá v kombinaci s růžovou.

Letos na podzim přicházejí také znovu do módy ruční práce, jako háčkování, pletení a vyšívání. V aranžování květin se proto setkáme s vplétáním listů do kytice nebo lemováním listů křížkovým stehem. To jsou detaily, které vždy upoutají pozornost. Moderní kytice jsou stylově čisté, pestré a pečlivě uvázané.

Vázy a misky jsou často dřevěné, mohou být ručně i průmyslově vyrobené. Aranžmá v tomto trendu vypadají odolně a robustně, najdeme v nich větvičky svídy, šípky a podzimně zbarvené listí, které nádherně kontrastují s krásou květů tohoto trendu, kterými jsou především růže, jiřinky, chryzantémy, lilie a frézie.
 
Základní květiny trendu Cabin Spirit:
růže (Rosa), lilie (Lilium), jiřinka (Dahlia), chryzantéma (Chrysanthemum), klokaní tlapky (Anigozanthos), frézie (Freesia)

Doplňkové květiny trendu Cabin Spirit:
měsíček (Calendula), světlice (Carthamus), mečík (Gladiolus), šuškarda (Liatris), svída (Cornus), vrba (Salix), aspidistra (Aspidistra), hortenzie (Hydrangea)

Domovinou v našich domovech zatím poněkud neobvyklé rostliny Anigozanthos (klokaní tlapky)jsou stepi pouštního charakteru v jihozápadní Austrálii. Možná ji znáte spíše jako pokojovou rostlinu. S podivuhodnými květy této osobité krásky, se v posledních letech můžeme často setkat i v aranžmá. Neobvyklý tvar ochmýřených květů dal rostlině i její lidový název, klokaní tlapky. Pro vyjádření poselství podzimního trendu Cabin Spirit jsou okrové, červenohnědé a tmavě červené květy této rostliny jako stvořené. Vytvářejí totiž výrazné kontrasty s různými odstíny zelené používanými v tomto trendu.

Anigozanthos pochází z velmi suchého prostředí a je od přírody vybavený pro přežití dlouhého vegetačního období. Proto dlouho vydrží ve váze a je přímo ideální k řezu. Anigozanthos je příbuzný travin. Květy této rostliny mají nektar ukrytý hluboko v úzkých trubkovitých květech. Opylují je většinou kolibříci, kteří svými dlouhými zobáky na dno květů dosáhnou.

Jen málo květin se může pochlubit tak rozmanitými tvary jako nové odrůdy jiřinek (Dahlia). Dahlia pochází z Mexika a její moderní odrůdy jsou vrcholem šlechtitelského umění - jen zřídkakdy mají květiny tak dokonale geometricky pravidelný tvar květu. Jiřinky se dodávají v mnoha různých barvách a odstínech. Barva často "září" zevnitř květu a při různém náklonu se může i měnit. Letos na podzim se budou nejvíce používat nachové, bledě oranžové a růžové květy. Květy jiřinek vytvářejí dokonalé kombinace s růžemi v těsně uvázaných, často zploštělých vazbách biedermeieru. Jiřinky jsou natolik odolné, že dokáží přežít i kratší období bez vody. Proto se často používají do korsáží, na alegorických vozech v arnevalových i jiných průvodech a při květinových přehlídkách.

Článek ještě nekončí, klikněte pro pokračování
  Následující kapitola (Frézie, chryzantéma, lilie a další) 
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů