Čtvrtek, 18. dubna 2024

Stát chce pouze jednu chráněnou oblast, měly být tři

Stát chce pouze jednu chráněnou oblast, měly být tři
Tvůrci některých turistických map předběhli dobu a do jižních Čech zakreslili novou Chráněnou krajinnou oblast Novohradské hory. Jenže než tato oblast skutečně vznikne, bude to trvat ještě roky. Pokud ji ovšem úřady vůbec někdy vyhlásí.
Špidlova vláda si ve svém programovém prohlášení vytyčila, že během svého čtyřletého působení vyhlásí tři nové chráněné oblasti - Český les, Střední Poohří a Novohradské hory. Kabinet vládl dva roky, ovšem ani na jednom z těchto území nezačal stát přírodu chránit. Grossova vláda už je mnohem skromnější. Během zbývajících dvou let chce vyhlásit už jenom jednu oblast - Český les.
Kromě Novohradských hor vypadlo ze seznamu také Střední Poohří. Důvod? S vyhlášením Novohradských hor nesouhlasí podnikatelé a mnohé obce, ke Střednímu Poohří má zase výhrady armáda, protože by chráněná oblast zasahovala do výcvikového prostoru Hradiště v Doupovských horách.
Jenom s Českým lesem by neměl být problém, jeho vznik podporují okolní obce i Plzeňský kraj. Radnice se dokonce přetahují o to, kde bude sídlit správa chráněné oblasti.

Dva roky nestačí
"Vyhlásit všechny tři nové chráněné oblasti do dvou let není reálné," říká mluvčí Ministerstva životního prostředí Karolína Šůlová a dodává, že její úřad bude nadále vznik všech chráněných území připravovat. "Bude to ovšem vyžadovat dost intenzívní jednání, zvláště v Novohradských horách," uvedla.
Ministr životního prostředí Libor Ambrozek před časem připomněl, že plány na vyhlášení těchto tří oblastí pocházejí už z počátku devadesátých let. "Vím, že čas pracuje proti nám," řekl tehdy.
Starosta jihočeských Nových Hradů František Štangl uvedl, že především podnikatelé se vznikem chráněné oblasti Novohradské hory nesouhlasí. Obávají se totiž, že by kvůli ochraně přírody museli výrazně omezit své podnikatelské aktivity a že by se zbrzdil rozvoj regionu. "Nesouhlasu mezi podnikateli přibývá," upozorňuje Štangl.
Ministr Ambrozek o tom ví. "Objevují se názory, že ochranáři všechno zakáží. To ale není pravda, přísné ochraně podléhají jen nejcennější lokality," řekl před časem. Obce z Novohradských hor si u Ministerstva životního prostředí vymohly, aby vypracovalo studii o výhodách a nevýhodách chráněné oblasti.
"Studii jsme zatím v konečné podobě nedostali, takže zastupitelstva o nové chráněné oblasti ještě nejednala," řekl novohradský starosta Štangl.

Armáda je proti
Výhrady k vyhlášení další chráněné oblasti - Střední Poohří - má zase armáda. Území by totiž zasahovalo do výcvikového prostoru v Doupovských horách.
"Případné vyhlášení této chráněné krajinné oblasti by podle našeho názoru bylo jen nadbytečným administrativním opatřením," říká Iva Ruskovská z tiskové a informační služby Ministerstva obrany. Armáda je totiž přesvědčena o tom, že chrání přírodu dostatečně a že jakékoli omezení by vedlo k ohrožení vzácných druhů.
"Někteří vzácní živočichové jsou na přítomnosti armády přímo závislí. Potřebují pro svou existenci například mělké nezarostlé tůňky a kaluže vytvářené vojenskou technikou," vysvětluje Ruskovská.
Její slova potvrzuje i jeden ze závěrů expertní skupiny, která Doupovské hory mapovala kvůli zařazení této oblasti do evropského systému ochranných území Natura 2000. "V případě, že by armáda částečně utlumila výcvik, bylo by nutné najít prostředky na simulaci obdobného zatížení krajiny."
Mluvčí Ministerstva životního prostředí Karolína Šůlová uvedla, že nová chráněná oblast Střední Poohří by neměla mít na vojenský výcvik žádný podstatný vliv. Navíc by zahrnovala i území mimo vojenský prostor, především unikátní soutěsku podél Ohře.
Chráněné krajinné oblasti Český les, Střední Poohří a Novohradské hory mají být posledními velkoplošnými chráněnými území v republice. Zatímco Český les by měla vyhlásit ještě tato vláda, další dvě oblasti zůstanou na další vládu - pokud o ně ovšem bude mít další kabinet ještě zájem.


Jaká území stát chrání

[*] Národní parky:
4, celková rozloha 1190 kilometrů čtverečních (1,51 % rozlohy ČR)

[*] Chráněné krajinné oblasti:
24, celková rozloha 10 401 kilometrů čtverečních (13,19 % rozlohy ČR)

[*] Celkem:
28, rozloha 11 591 kilometrů čtverečních (14,7 % rozlohy ČR)
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů