Pátek, 19. dubna 2024

Zveme vás na výstavu ke Dni stromů

Zveme vás na výstavu ke Dni stromů

Ministerstvo životního prostředí pořádá při příležitosti blížícího se Dne stromů výstavu fotografií Antonína Špáty pod názvem Stromy nejsou jenom dřevo. Vernisáž výstavy se koná ve 4. patře budovy MŽP (Vršovická 65, Praha 10) ve čtvrtek 23. září ve 14.00 hod. Všichni novináři a další zájemci jsou srdečně zváni. Výstava potrvá do 29. října 2004.

Antonín Špát  absolvoval Školu výtvarné fotografie Svazu českých fotografů v Brně . Ve svých fotografiích se věnuje zejména tématu soužití člověka se stromem a jeho snímky je možné najít ve sbírce Moravské galerie v Brně.

Oslavy Dne stromů navazují na stromové slavnosti, které v našich zemích pořádaly od počátku minulého století okrašlovací spolky. S nápadem vzkřísit tuto tradici a slavit opět Den stromů přišli ředitel botanické zahrady UK a známý popularizátor stromů Václav Větvička a dřevosochař Martin Patřičný. Od roku 2000 se tento den slaví vždy 20. října.

Myšlenku oslav Dne stromů rozvinula Nadace Partnerství, která v tento den již tradičně vyhlašuje výsledky celostátní ankety Strom roku. Do 10. října  je možné ještě hlasovat pro jednoho z 10 letošních finalistů - stromů, které vybrala odborná porota a jejichž fotografie najdete na internetu na http://www.stromzivota.cz.

Stromové slavnosti se pomalu znovu stávají tradicí po celé zemi. Letos se Den stromů bude slavit nejen v České republice, ale i v Polsku a na Slovensku. Je to příležitost nejen pro to, aby se konaly výstavy, semináře, koncerty inspirované stromy a další akce, ale zejména pro to, aby se stromy sázely. Více informací o pořádaných akcích najdete na http://www.stromzivota.cz.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů