Úterý, 23. dubna 2024

Pašerák hadů se vymlouval

Pašerák hadů se vymlouval
Varany, želvy, krajty, chřestýše, celkem 155 kusů zvlášť chráněných druhů zvířat našli celníci na ruzyňském letišti opakovaně v kufrech 36letého Antonína H., cestujícího z indonéské Jakarty.
Podle obžaloby je chtěl na černém trhu prodat téměř za půldruhého miliónu korun. Muži před soudem hrozí za pašování až pětileté vězení.
Celníci poprvé otevřeli kufry tohoto cestujícího loni 21. března. Uvnitř se skrývalo 87 cizokrajných zvířat. Živočichy převzala Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) a poslala je do záchranného centra plzeňské zoo. "Některá zvířata už byla mrtvá, některá bohužel uhynula u nás," vypovídal včera před Obvodním soudem pro Prahu 6 zaměstnanec zoologické zahrady.
Policie vzápětí majitele zavazadel začala stíhat z neoprávněného nakládání s chráněnými a volně žijícími živočichy. Ještě než byl případ soudně ukončen, se však situace opakovala. Opět v březnu tentokrát letošního roku celníci kontrolovali kufry Antonína H., cestujícího z Jakarty, opět na ně vykoukli hadi. "Když jsme je v zavazadlech našli, byli ve špatném stavu, ale všichni žili," informoval tehdy mluvčí Celního ředitelství Praha Zdeněk Málek. Plazi i tentokrát putovali do plzeňské zoo, policie rozšířila obvinění cestovatele a soud jej vzal do vazby.
Obžalovaný se však brání. Tvrdí, že zavazadla nebyla jeho, došlo prý k záměně. On sám je prý pouze chovatel, žádný pašerák a obchodník. Což prý dokládá i fakt, že u jeho přítelkyně policie objevila čtyři zvířata. Časté cesty do Jakarty prý podniká proto, že je tichým společníkem jedné z tamních společností.
Žalobkyně Jana Hercegová ale takovou alternativu naprosto odmítá. Podle obžaloby měl muž indonéského dodavatele v Jakartě.
Hlavní líčení bude pokračovat v říjnu.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů