Pátek, 29. března 2024

Symbolem Českého ráje se stala moudrá sova

Symbolem Českého ráje se stala moudrá sova
Symbol v podobě moudré sovy získal v úterý Český ráj. Maskot, kterého ochranáři vybrali v rámci akce Svatý Václav, u rybníka Věžák, z původně padesáti dětských kreseb přihlášených do celostátní soutěže, má nadále provázet Chráněnou krajinnou oblast (CHKO).
"Maskota budeme využívat během propagačních akcí. Lze říci, že se stane symbolem této oblasti," konstatovala ředitelka CHKO Český ráj Lenka Šoltýsová.
"Říkám mu Kuba. Mám velkou radost, že jsme vyhráli," špitla autorka vítězného návrhu školačka Stanislava Reková z Chabařovic u Ústí nad Labem na adresu původně namalovaného maskota, jehož ochranáři nechali zvěčnit do dřeva.
"Holka se dověděla o soutěži v Sedmihorkách, kam pravidelně jezdíme na dovolenou. Všechno si zařídila sama. Strašně nás to těší už proto, že podobné věci probouzejí v dětech cit k přírodě, na kterou jsme my, lidé ze severu. možná trochu citlivější. A není se tomu co divit," podotkli Stánini rodiče.
Český ráj se letos marně pokoušel proniknout mezi oblasti světového dědictví UNESCO. Účast Českého ráje mezi jedinečnými lokalitami světového významu nakonec nedoporučila Mezinárodní organizace ochrany přírody. "Negativní stanovisko této organizace bylo rozhodující. Ještě se nestalo, aby něco vzdor její negaci prošlo. Nyní se prostřednictvím UNESCO pokoušíme zakotvit v síti evropských geoparků, což se zdá vzhledem k charakteru Českého ráje snad schůdnější. Rozhodovat se o tom bude koncem letošního roku v Itálii," podotkla Šoltýsová.
Místo mezi evropskými geoparky, kam snad pomůže Českému ráji i čerstvě získaný maskot, výrazně zvýší prestiž této oblasti. "Podobných geoparků není ve světě zas tak mnoho. Stoupl by tím zájem veřejnosti o Český ráj. Zároveň bychom snáze získávali prostředky na pokračující výzkum," poznamenala Šoltýsová.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů