Sobota, 20. dubna 2024

Past na pytláky

Past na pytláky

Nájezdy ozbrojených pytláků do slovenských hor připomínají válku. Zbohatlíci v terénních vozech střílejí z automatických zbraní na všechno, co se hýbe. Jiní se tváří jako legální lovci, ale často zabíjejí chráněné druhy zvířat a ptáků. Hranice mezi pytláky a lovci, kteří si za předem domluvený odstřel zvěře zaplatí, přitom bývá velice tenká. Stojíme před chalupou ve vesnici Tri vody v Nízkých Tatrách. Maskované policejní komando v ní minulý týden zatklo dva Čechy, Zdeňka Boříka a Václava Vaňáče, podezřelé z ilegálního lovu chráněných tetřevů. Tri vody, to je jen pár chalup na konci světa, polorozpadlá vysoká pec, kde se kdysi tavila železná ruda, a jinak už nic. Jediné spojení s civilizací zajišťuje rozbitá asfaltka. To vše rámováno neproniknutelnými lesy. Malá dvoumístná helikoptéra a luxusní audi, kterými se čeští podnikatelé do slovenských hor dopravili, působí v zapomenuté vsi poněkud nepatřičně. "Vrtulníkem sem teda ještě nikdo nepřiletěl, bylo z toho trochu pozdvižení," vypráví s lehkým úsměvem jediný stálý obyvatel osady, zarostl ý šlachovitý muž v teplákové bundě. Pracuje v lese, z nepřístupných míst tahá s koněm klády. Na to, že se mu tu střídají různé party lovců, které za peníze střílejí zdejší zvěř, si už zvykl. "Asi to tak musí být, třeba medvědi jsou chránění, ale pak chodí až dolů k lidem a škodí," krčí rameny. Čeští lovci to do nejbližší divočiny nemají daleko. Začíná hned za východními hranicemi. Lákají je slovenské hory plné jelenů a medvědů. Stačí mít dostatek peněz (ceny viz tabulka) a vytoužená trofej může zaujmout čestné místo v obýváku. Pravdou je, že zákazníci takzvaných zpoplatněných odstřelů se nerekrutují zdaleka jenom z českých lovců, na Slovensko si rádi jezdí vystřelit i Rakušané, Němci nebo Italové. Čechů je ale nejvíc.

Co střelili, zaplatili
Pánové Bořík s Vaňáčem, první vlivný podnikatel z Klatov a druhý významný zaměstnanec písecké stavební firmy, finanční nouzí rozhodně netrpí. Alespoň si takovou pověst na Slovensku budují, vždyť také lovecké výpravy k našim východním sousedům si dopřávají už několik let. A nejenom k nim. Mají za sebou i daleko exotičtější cesty do Afriky nebo Ameriky. "Známe je dobře, nikdy s nimi nebyly problémy. Všechno, co střelili, také zaplatili," stručně popisuje své pravidelné hosty Miroslav Engler, ředitel odštěpného závodu Lesů SR v Černém Balogu. Jeho slova se dají přeložit i takto: na co si prstem ukázali, na to vystřelili. Lov má sice přísná pravidla, lovce vždycky doprovázejí lesníci a myslivci, kteří rozhodují, který kus se smí střílet. Ale právě případ obou Čechů naznačuje, že pravidla mohou být značně flexibilní. V lese totiž bývá obtížné vždy přesně stanovit cenu kusu, která se určuje podle stáří a váhy. A najdou se lovci, kteří si sice podle katalogu vyberou například jelena s parožím do tří kil, ale v lese skolí lepší kus. Rozdíl v ceně se pak zdráhají doplatit. Bořík s Vaňáčem se nezdráhali. A platili. Jenomže na jaře si chtěli podle policistů vystřelit na tetřeva hlušce, který je přísně chráněn. Neoficiálně by za trofej chráněného ptáka zaplatili 700 eur. "Pokusili se o to dvakrát v rozmezí necelých čtrnácti dnů, ale příroda to zařídila tak, že se to ani jednou nepovedlo," říká Mário Kern, šéf speciálního týmu, který případ pytláctví vyšetřuje. V jeho hlase je cítit trochu škodolibá radost. "Že se to nepovedlo, stíhání nebrání, protože oni udělali všechno pro to, aby byl lov úspěšný. A navíc máme hodnověrnou informaci, že jeden z nich chtěl střelit i medvěda, kdyby mu přišel do cesty. Čemuž už vůbec nerozumím, protože už tehdy měl v kapse povolení na legální odstřel v září. Na jaře je ovšem chráněný," vysvětluje Kern. Jeho specializací je takzvaná environmentální kriminalita, tedy případy, kdy se obětí útoku stane životní prostředí.

Válka v horách
A nutno dodat, že o práci má postaráno. Případ dvou českých lovců podezřelých z pytláctví totiž není vůbec výjimečný. "To, co se odehrává ve slovenských horách, je válka," říká Kern, tentokrát bez špetky ironie. Například minulý týden chytili policisté ze Žiliny pytláky přímo při činu. Teď, v období říje, si počíhali na jelena. Jen pár týdnů je také starý případ, kdy pytláci u Námestova na severní Oravě dokonce na lesníky a policisty bez rozpaků stříleli z kulovnice. Myslivci i lesníci vědí o případech, kdy se v noci do lesa vřítí pytláci na motorkách či v terénních autech a s automatickými zbraněmi. "Železné závory na přístupových cestách do lesa rozřežou. Samozřejmě, že mezi zvěří nedělají rozdíly, je jim jedno, jestli jde o chovné kusy nebo ne," popisuje lesník praxi, s níž se sám setkal. Jméno uvést nechce, ale na starosti má revír, do kterého teď přijeli na legální lov jelena i Bořík s Vaňáčem. Jejich jarní výprava na tetřeva se odehrála v jiném revíru, který však také patří pod lesní správu v Černém Balogu. Přesto i mezi pytláky existují rozdíly. Zatímco Boříkovi s Vaňáčem šlo o trofeje, nočním nájezdníkům mnohdy vyzbrojeným automatick ými zbraněmi jde jenom o maso. Uloveným kusům uřežou nohy a trup s hlavou klidně nechají ležet. "Postavit se jim není snadné, nemůžu po nikom chtít, když má rodinu, aby si v lese hrál na hrdinu. Oni mají daleko lepší vybavení, třeba noční vidění," vysvětluje lesník.
Totéž říká i policista Kern. "Pytláctví je snad jedinou trestnou činností, při které jsou pachatelé vždy ozbrojeni." Proto si také pro Čechy přišel speciální oddíl. Vyšetřovatelé je sledovali od jara a čekali na vhodnou příležitost. "U vás neplatí eurozatykač a já jsem nevěřil, že by je Česká republika vydala," vysvětluje Kern.

Výnosný byznys
Nelegální lovy jsou po celém světě velice výnosným byznysem. Bohatí lovci, kteří střelbu na zvěř berou jako kratochvíli, si za peníze mohou koupit úplně všechno. I životy často přísně chráněné zvěře. O Boříkovi s Vaňáčem se spekuluje, že nejenže sami jezdili lovit, ale s pomocí Slováka Jána Schöna, zaměstnance lesní správy v Čierném Balogu, organizovali pro další movité zákazníky nelegální lovy. "Důkazy zatím nemám," přiznává však Kern. Všichni tři teď sedí ve vyšetřovací vazbě v Banské Bystrici a pokud jim policie obvinění prokáže, hrozí jim až pětileté vězení. Navíc se objevují signály, že ani s legálními lovy není vždycky vše v pořádku. Lze si totiž docela snadno představit, že za povolen ý odstřel se schová i nějaká ta rána navíc. Odstřelená zvěř se pak takříkajíc vykáže na jedny papíry. Podivné praktiky se slovenskou zvěří zatím kryje hradba mlčení, většinou kvůli strachu, který z pytláků jde. Vyšetřovatel Kern si je vědom toho, že dotáhnout každý případ do konce je důležité proto, aby padlo tiché krytí pytláků. "Jsem přesvědčen, že to většině lidí vadí, ale bojí se a jsou přesvědčeni, že se s tím nedá nic dělat."
ONDŘEJ BÍLEK


KOLIK SE PLATÍ ZA PAROŽÍ?
Slovensko lovcům přeje. Díky tomu, že tamní hory jsou mnohem nepřístupnější než ty české, je slovenská příroda bohatší na zvěř. Valná většina lovných revírů patří státnímu podniku Lesy Slovenské republiky, a proto uvádíme ceny, které pro zahraniční lovce stanovil. Podle některých názorů je právě malá odvaha bojovat s pytláctvím spojena s tím, že lesy jsou stále státní. K cenám za zvěř je potřeba ještě připočíst různé poplatky za lístky, doprovod a pojištění. Lesy Slovenské republiky mají však ve svém katalogu i cenově výhodné "balíčky", které zahrnují i ubytování.

Jelen
Hmotnost paroží v kg Euro
3-3,49 590
3,5-3,99 715
4-4,49 920
4,5-5 1125
6 1525
7 2235
8 3055
9 4075
10 5405

Medvěd
Hmotnost v kg Euro
Do 60 1530
61-80 1940
81-100 2555
101-120 3575
za každý kg navíc 50

www.instinkt.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů