Čtvrtek, 28. března 2024

Dravci se mají u nás dobře

Dravci se mají u nás dobře
Česká Lípa - Již pátým rokem členové českolipské organizace Českého svazu ochránců přírody Aron pokračují v projektu Dravci a sovy, který vyhlašuje MŽP a ÚVR ČSOP Praha.
K projektu nám poskytl informace mluvčí organizace Oldřich Roztočil: "Cílem tohoto projektu je zjistit výskyt sov a dravců na Českolipsku. Realizátorem projektu je Kamil Šrubař, který se ornitologií zabývá již od dětství, takže jde skutečně o odborníka na slovo vzatého. Podařilo se nám na devíti místech zjistit orla mořského, který u nás ale hnízdí již několik let. Letos se nám ale jeho hnízdo nepodařilo najít, ale koncem srpna byl viděn jeden mladý orel, takže někde hnízdo je. Orel mořský hnízdí na vysokých stromech, takže je někdy skutečně obtížné ho najít."
Podle Roztočila dalším sledovaným dravcem je včelojed lesní, který byl spatřen na pěti lokalitách a jedno hnízdo mělo tři mladé. "Včelojed se živí plásty lesních včel a dalšího podobného hmyzu, ale toho moc po našich lesích není. V zimě sem přilétá ze severu káně rousné. Jeho stavy mnoho let klesají, letos byl jen na jedné pokatitě ve dvou kusech," uvádí Roztočil.
Další luňák červený byla podle Roztočila zjištěn na pěti lokalitách, ale opět se nenašlo vyhnízdění, i když tu pravidelně své mladé vyvádí,"
doplňuje Roztočil.
Jak dále připomněl, moták pilich se monitoroval na čtyřech lokalitách a v okolí Mimoně byl spatřen v zimních měsících jeden samec a současně tři samice.
Letos se ochránci přírody zvláště zaměřili na hnízdění motáka pochopa a dokázali ho objevit na dvaceti lokalitách. Je to největší počet vyhnízdění, který byl na Českolipsku kdy zaznamenán. "Většina párů měla čtyři mláďata," doplnil Roztočil.
Orlovec říční byla viděn na pěti lokalitách, ale v jarním a podzimním tahu bylo podle Roztočila pozorováno v okolí Holan devět kusů.
"Vzácný sokol stěhovaný opět vyvedl na Českolipsku tři mladé. Naše největší sova výr velký hnízdil také na čtyřech lokalitách, ale jen na jedné vyvedl dvě mláďata. Ostatní snůžky byly zničeny predátory," řekl Roztočil.
Kalous ušatý, který pravidelně hnízdí v českolipském městském parku měl dle Roztočila letos tři mladé, i když jich mívá až pět. Vyskytuje se ale i na jiných místech, třeba u Cvikova, na Děvíně apod.
Sýček obecný je další obyvatel českolipksého městského parku. "Konkrétně třeba při pozorování 11. ledna houkal v noci od půl jedenácté do půl třetí. Ale často zalétává na sídliště Sever, kde svým "zpěvem" obšťastňuje místní obyvatele," uvedl Roztočil.
Naše nejmenší sovička, kulíšek nejmenší, byl spatřen na čtyřech lokalitách, "z nich na tři byl ale přiváben zvukovou nahrávkou," vysvětlil Roztočil. Podle něj jedno vyhnízdění bylo i v CHKO Lužické hory.
"Je vidět, že Českolipsko je na dravce a sovy bohaté, protože ti tu mají dobré podmínky pro hnízdění a potravní řetezce. Ale abychom ještě zvedli jejich počty, máme v úmyslu po dohodě s lesními závody a CHKO vyvěšovat hnízdní budky pro sovy," sdělil Roztočil na závěr rozhovoru.
Zdroj:Českolipský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů