Sobota, 20. dubna 2024

Český ráj ohrožují cizokrajní vetřelci

Český ráj ohrožují cizokrajní vetřelci
Český ráj - Ekologům v Českém ráji, kteří likvidují cizokrajné invazní rostliny, přibyla další starost. Kromě rostlinných vetřelců z Asie, jako jsou netýkavka, křídlatka a bolševník, nyní hrozí rozšířením jihoamerická vodní kapradina Azolla.
Kapradinka v posledních týdnech zamořila rybník v obci Pařezská Lhota v oblasti Prachovských skal. Pokud ji ochranáři včas nezlikvidují, mohla by říčkou Žehrovkou proniknout do velkých rybníků v Podtroseckých údolích.
"Kapradina stačila během tří týdnů pokrýt hladinu rybníku pěticentimetrovou červenou vrstvou, která zabraňuje průniku světla a kyslíku do vody," uvedla vedoucí Správy CHKO Český ráj Lenka Šoltysová s tím, že kapradinu zřejmě do rybníka vysadil neznámý akvarista jako experiment. Vrstva Azolly totiž dokáže ve vodě zabránit rozšíření sinic a řas, zároveň však může způsobit úhyn vodních živočichů. To se v pařezském rybníku naštěstí nestalo.
"Kdyby kapradina pronikla do chovných rybníků, jako je Nebákovský nebo Podsemínský, těžko bychom ji odtamtud dostávali," řekla Šoltysová. Podle ní ochránci nyní jednají s hasiči, zda by rostlinu dokázali z rybníka vysbírat ručně podběráky.
Pokračování na straně 18

Dokončení ze strany 17
Na likvidaci invazních rostlin má správa CHKO ročně k dispozici 400 až 500 tisíc korun. Problémy způsobují tři rody rostlin původem z různých částí Asie, bolševnik velkolepý, křídlatka japonská a hlavně netýkavka žlaznatá z Himaláje.
Bolševnik se podařilo z Českého ráje odstranit. Naproti tomu netýkavku musejí ochránci ručně vytrhávat osmkrát do roka.
"Podél velkých toků je likvidace netýkavky prakticky nemožná. Botanici se pomalu smiřují s tím, že se invazní rostliny na některých místech stanou součástí vegetace," řekla Lenka Šoltysová.
Nebezpečí invazních rostlin podle ní spočívá v tom, že by se rozšířily na velká území a staly se dominantní rostlinou. Pro zvláště chráněná území by to znamenalo ekologickou katastrofu.
Kromě lidí se do Českého ráje letos dostali i kuriozní vetřelci. Ochránci přírody museli z lesa zachránit dvoumetrovou asijskou užovku a hroznýše královského. "Oba hadi do přírody buď utekli, nebo je někdo vypustil naschvál. Po odchycení skončili v teráriu. Ve středoevropském podnebí by nepřežili," uvedl zoolog Správy CHKO Český ráj Aleš Hoření.
Zdroj:Turnovský a semilský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů