Čtvrtek, 28. března 2024

Mor zničil populaci raků

Mor zničil populaci raků
Tubož - Pracovníci správy Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko i nadále podrobně monitorují stav v potoce Pšovka, který protéká kolem Tubože na okrese Česká Lípa. V roce 1998 zde račí mor zlikvidoval početnou populaci raků říčních. Na tuto nemoc zemřelo tenkrát tisíce raků. Pouze americký druh byl imunní proti této nákaze a jeho populace žije v Pšovce i nadále.
"Nejprve jsme se domnívali, že se jedná o úhyn způsobený účinky toxických látek. Vzorky odebrané vody však byly bez závad a úhyn pokračoval dál. Na místo proto přijeli i pracovníci Výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologové z Vodňan. Nakonec se potvrdilo, že se jedná o epidemii bakteriálního původu," dodal Luboš Beran z CHKO Kokořínsko. "Situaci v potoce i nadále sledujeme. Současný stav je takový, že i když většina raků v Pšovce zahynula, přesto se podařilo malé populaci raka říčního přežít v úseku mezi Tuboží a Konrádovem," uvedl Luboš Beran.
Správa chráněné krajinné oblasti se zatím nerozhodla přistoupit k opětovnému vysazení raka říčního, či potočního do tohoto toku s ohledem na možnost trvající nákazy u raka amerického. "Samozřejmě, že o vysazení dalších raků do Pšovky uvažujeme a máme to také v plánu, ale od výskytu račího moru uběhla poměrně krátká doba a nechceme riskovat nové rozšíření nákazy na vysazené raky," dodal L. Beran.
Ochránci přírody sledují zbylou populaci raků na horním toku Pšovky a doufají, že se nákaza nerozšíří až k ní. Přijatá opatření, která zabraňují šiřiteli moru, tedy raku americkému, v migraci, by měla zajistit, aby mor nezasáhl zbytek raků říčních u Tubože.

ÚHYN RAKŮ
V roce 1998 račí mor zlikvidoval početnou populaci raků říčních. Na tuto nemoc zemřelo tenkrát tisíce raků.
Pouze americký druh byl imunní proti této nákaze a jeho populace žije v Pšovce i nadále.
Zdroj:Českolipský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů