Pátek, 19. dubna 2024

ČR doporučuje pozornost věnovat financování Natury 2000

ČR doporučuje pozornost věnovat financování Natury 2000

Evropský akční program k omezení povodňových rizik, nakládání s odpadem z těžebního průmyslu, návrh směrnice o emisích z klimatizačních plynů  motorových vozidel, silniční doprava, financování soustavy Natura 2000, příprava na konferenci o změně klimatu či městské životní prostředí – to všechno jsou témata, kterými se bude zabývat dnešní zasedání Rady ministrů životního prostředí Evropské unie. Českou delegaci vede ministr Libor Ambrozek, který vystoupí s některými konkrétními návrhy.

 

Česká republika podpoří koncepci integrovaného financování Natury 2000 tak, jak ji ve svém sdělení navrhuje Evropská komise. Česká republika podpoří také nově navržené nařízení k programu LIFE , u kterého navrhne rozšíření financování na monitorování a sledování stavu lokalit a péči o lokality s převažujícím přírodním charakterem. „Finanční prostředky pro monitorování a sledování stavu lokalit soustavy Natura 2000 by měly být členským státům rozdělovány podle plochy, kterou tato území v daném státě skutečně zabírají,“ vysvětluje ministr Ambrozek. To by podpořilo ochranu přírody v těch zemích, kde se vyskytují přírodní fenomény významné z celoevropského pohledu – tedy například v České republice či na Slovensku. Česká republika také  doporučuje, aby i u strukturálních fondů a prostředků pro Rozvoj venkova byla uvedena konkrétní opatření k financování Natury 2000.

 

Česká republika podpoří záměr vyzvat Evropskou komisi ke zpracování Evropského akčního programu na omezení povodňových rizik.  K tomu se mohou využít zkušenosti a výsledky z přípravy akčních programů povodňové ochrany, které byly zpracovány a schváleny v rámci mezinárodních komisí pro ochranu evropských veletoků (například Labe a Odry) a  dosavadní výsledky spolupráce v oblasti prevence povodní z Mezinárodní komise pro ochranu Dunaje.

 

Podporujeme také schválení Tematické strategie o městském životním prostředí. Ta by měla řešit zejména problémy s hlukem a znečištěním ovzduší způsobenými automobilovou dopravou a problém opětného využití opuštěných, či kontaminovaných pozemků (tzv. brownfields). Za klíčové oblasti považuje Česká republika zvyšování participace obyvatel a veřejného povědomí o této problematice, podporu ekologicky šetrného chování, téma městské biodiverzity či plánování městského systému zeleně a péči o kvalitu veřejných prostranství.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů