Pátek, 19. dubna 2024

Rohanův buk figuruje ve finále ankety

Rohanův buk figuruje ve finále ankety
Turnov - Včerejší den si lidé v civilizovaném světě připomněli jako Den stromů. V Česku se už třetím rokem vyhlašuje výsledek celostátní ankety Strom roku. Mezi dvanácti republikovými finalisty má letos poprvé v historii ankety svého zástupce město Turnov. Je jím Rohanův buk z Maškových zahrad.
"Loni jsme uspořádali místní turnovské kolo ankety Strom roku. Zapojili se do něj především žáci základních škol ve městě," uvedla Hana Malá z radničního odboru životního prostředí. "Letos jsme museli od místní ankety bohužel upustit kvůli dlouhodobé nemoci hlavní organizátorky."
Přesto se mezi dvanáct nejsympatičtějších stromů dokázal propracovat jeden zástupce Libereckého kraje, stodvacetiletý Rohanův buk z Turnova. Původně ve dvanáctce figuroval podle počtu hlasů na posledním místě, ale díky systému dárcovských anketních SMS zpráv se propracoval na deváté až desáté místo.
O vypěstování raritního červenolistého buku se v roce 1891 zasloužil Vojtěch Mašek, bývalý zahradník rodu Rohanů ze Sychrova. Mašek v Turnově založil později proslavené zahradnictví, na jehož území se buk nachází. Do letošní ankety jej přihlásil turnovský ekolog Tomáš Tomsa.
Celostátní anketu Strom roku pořádá od roku 2002 brněnská Nadace Partnerství a od loňska nad ní drží patronát ministerstvo životního prostředí. U vítězného stromu se koná na Den stromů slavnost a sponzorská firma zajistí jeho odborné dendrologické ošetření.
První ročník ankety vyhrál Popovský jasan nedaleko Jáchymova na Karlovarsku. Loni titul získal buk u kostela v Jihlavě. Letošní vyhlašování ankety proběhne v pátek v Brně a zúčastní se ho ministr životního prostředí Libor Ambrozek. Podle všelidového hlasování, které skončilo před deseti dny, má největší naději na titul třistapadesátiletá lípa u Velkých Těšan ve Zlínském kraji.
Zdroj:Deník Jablonecka
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů