Pátek, 29. března 2024

Makov je přestupní stanicí zvířat mezi životem a smrtí

Makov je přestupní stanicí zvířat mezi životem a smrtí
Makov/Strakonice - Od roku 1995 spolupracuje odbor životního prostředí strakonické radnice (tehdy ještě okresní úřad - pozn. redakce) se Záchrannou stanicí živočichů Makov na Písecku. "Ročně posíláme do Makova tak 40 až 50 zvířat, která by v přírodě neměla na přežití moc velkou šanci. Jsou to nalezená mláďata, zraněná zvířata a podobně," řekl za odbor Miroslav Šobr, který se této problematice celou dobu věnuje.
Také z tohoto důvodu poskytují Strakonice čistě příspěvkové organizaci v Makově roční pomoc ve výši 50 000 korun. "Kromě toho pomáhají také jiné obce na Strakonicku. I když si mohou dovolit mnohem menší částky - například dva nebo tři tisíce - v konečném důsledku to má pro Makov velký přínos," dodal Šobr.
Jeho slova potvrzuje vedoucí záchranné stanice Libor Šejna. "Jsme odkázáni na granty a finanční pomoc obcí a měst. Náš roční rozpočet se pohybuje kolem čtyř set tisíc korun. Jsme tedy vděčni za každou korunu, ale nad vodou nás drží hlavně Písek a právě Strakonice," vysvětlil Šejna.
Všechna snaha by však měla omezený smysl, pokud by se odehrávala pouze na úřednické bázi. "Jsme rádi, že se nám lidé sami ozývají, nebo nám nosí zraněná a opuštěná zvířata. Vždycky nás potěší, že jsou stále lidé, kterým není jejich osud lhostejný," dodává Šejna. I z tohoto důvodu včera navštívili mladí i dříve narození ochránci přírody ze Strakonic prostory záchranné stanice, aby se na vlastní oči přesvědčili, jak práce v ní vypadá a hlavně co obnáší. "Máme jednoho zaměstnance, takže se o údržbu, krmení, čištění výběhů a voliér staráme dva," shrnul Libor Šejna.
Význam stanice a práce lidí v ní je umocněn ještě skutečností, že kromě zoo Ohrada v Hluboké nad Vltavou je Makov jedinou záchrannou stanicí na jihu Čech.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů