Čtvrtek, 28. března 2024

Ochránci přírody sázeli u Ještědu stromy do budoucího pralesa

Ochránci přírody sázeli u Ještědu stromy do budoucího pralesa
LIBEREC - Důležitý krok k přeměně jednotvárného smrkového porostu v pestrý nový prales udělali pod Ještědem členové Společnosti přátel přírody (SPP) a dobrovolníci. Vysadili v něm prvních 555 dřevin, především listnáčů. Do budoucího pralesa vyrazilo před polednem pracovat 113 nadšenců. Řekl to předseda SPJ Jan Korytář.

"Zatímco odpoledne svítilo slunce, dopoledne byla ještě mlha, mezi stromy padala drobně voda a připadali jsme si tam trochu jako někde v opravdovém pralese," prozradil Korytář. Buky, javory, jedle, jasany, jilmy, plané třešně nebo jedle sázely i celé rodiny s dětmi a hodně mladých lidí.

Sedmihektarový pozemek pro nový prales koupila SPP za 235.000 korun od soukromého majitele a jde již o čtvrté místo, kde se ochránci přírody snaží uskutečnit své představy o ideální podobě lesa. "Uvědomujeme si, že slovní spojení nový prales se někomu může zdát zavádějící, ale naším cílem opravdu je, aby pod Ještědem prales jednou stál," prohlásil Korytář.

Budoucí prales leží na Ještědském hřebenu ve výšce 710 až 840 metrů nad mořem. Původní porost tam tvořily hlavně buky, smrky a jedle, později však plochu pokryly hlavně mladé smrky a dokonale vyhubily původní květenu pod sebou.

Podobné smrkové monokultury téměř bez života podle Korytáře v České republice zabírají obrovskou plochu. Jejich přeměna na smíšené lesy umožní, aby se do nich vrátily vymizelé druhy rostlin a zvířat.

Společnost přátel přírody se již deset let věnuje záchraně ohrožených dřevin a obnově přirozených lesů v Jizerských horách, na ještědském hřebenu i v jiných tuzemských oblastech. Její členové kromě jiného sbírají semena stromů a pěstují z nich nové sazenice ve vlastních lesních školkách. Podrobnosti o projektu na vznik pralesa jsou na internetových stránkách www.novyprales.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů