Pátek, 29. března 2024

Vyšší návštěvnosti hor se nebojí

Vyšší návštěvnosti hor se nebojí
"Jestli na tom budeme lépe nebo stejně, to vám nikdo neřekne," říká Michal Klimeš, náčelník Horské služby, oblast Jeseníky, která zajišťuje okrsek Horní Morava. Spolu se svým kolegou Josefem Šifrou z oblasti Orlické hory se v sobotu setkali v sídle okrsku s ministrem Liborem Ambrozkem a hejtmanem Romanem Línkem.
Dolní Morava - Nejvyšší představitele ministerstva životního prostředí a Pardubického kraje očekávali na chatě Horské služby také místní starostka Jana Bednářová, předseda KČT Horal Otakar Boura, manažer Sdružení obcí Orlicko Antonín Fiala a další osobnosti.
Smysluplné finance
V úvodu byla podepsána smlouva mezi zástupci Horské služby a Pardubickým krajem o příspěvku na činnost do konce roku ve výši 100 tisíc korun.
"Zřizovatelem Horské služby je ministerstvo zdravotnictví, od příštího roku budeme obecně prospěšnou společností pod ministerstvem regionálního rozvoje. Od kraje dostáváme peníze v rámci dobrých vztahů, protože pomáháme lidem na jeho území. Spadáme pod řízení krizových situací, proto se nám snaží pomoci," uvedl Michal Klimeš.
"Finanční prostředky používáme hlavně pro zdravotnický materiál pro jednotlivé okrsky v oblasti, což je značný finanční objem," doplnil ho kolega Josef Šifra.
"Tady jsou finanční prostředky smysluplně utráceny," reagoval na informaci o finančním zabezpečení Horské služby ministr Libor Ambrozek.
V posledních dvou letech zaznamenala Horská služba v Dolní Moravě více než stoprocentní nárůst úrazů, jen v minulé sezoně jich bylo 160. Devadesát procent úrazů pochází ze sjezdovek, menší část v letní sezoně z paraglidingu, jízdy na horských kolech atd. Obdobný trend platí i pro pětadvacet kilometrů vzdálené Čenkovice.
"Expanze turistů a lyžařů nastala proto, že se zkvalitnily služby pro lyžaře. Především to způsobilo lepší zázemí a zasněžování. Navíc jsou ceny přijatelnější než ve velkých střediscích a uvolnily se hranice. Na Černé hoře v Polsku jsou ceny vyšší než u nás a do Wroclawi není daleko. Zimní sezona se prodloužila zhruba o měsíc, není závislá na přírodním sněhu a stále více se provozuje večerní lyžování," odůvodnil novou situaci Josef Šifra.
Citlivé území Sněžníku
Není vyloučeno, že se cestovní ruch v této oblasti v budoucnu ještě zvýší.
"Dnes se chceme bavit o prodloužení sjezdovky, chci se podívat na polskou stranu a diskutovat o zázemí na vrcholu Sněžníku, tedy lokalitě, která je chráněným územím evropského významu. Otevřeme diskusi na toto téma. Rozhledna na polské straně není v mé kompetenci. Na té naší bych si ji dokázal také představit, ale otázka chaty je otázkou dopravy k ní a máme obavy, aby nedošlo k tomu, že tam lidé začnou jezdit auty. Je to citlivé území, v němž jsou rašeliniště a prameniště. Zatím neříkám kategoricky ne," uvedl ministr Libor Ambrozek.
Při jednání na nejvyšším vrcholu našeho kraje se přítomní domluvili, že budou hledat cesty, jak uvedená témata dotáhnout do přijatelné podoby. A co na to Horská služba?
"Horské služby se to zas tolik netýká. Je pravda, že by se rozšířila návštěvnost a zázemí pro turisty. V oblasti Králického Sněžníku občanská vybavenost chybí, zvýšil by se komfort pro lyžařskou veřejnost. Čím více lidí, tím větší možnost, že mají nějaký problém, ale až natolik, aby to Horská služba musela řešit nárůstem pracovníků, to snad nehrozí," konstatoval Milan Gracias, profesionální pracovník Horské služby v okrsku Horní Morava, jehož sídlo se nachází na území obce Dolní Morava.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů