Pátek, 29. března 2024

Poustecký jilm je nejmohutnější v celém Česku

Poustecký jilm je nejmohutnější v celém Česku
Frýdlant - Radnice ve Frýdlantu zařadila mezi památné stromy mimořádně mohutný jilm vaz z Višňové-Poustky na Frýdlantsku s průměrem jeden a půl metru a obvodem kmene 4,82 metru.
Podle údajů Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky jde o nejmohutnější jilm vaz v tuzemsku, řekla včera Šárka Mazánková z oddělení životního prostředí na frýdlantské radnici.
Strom stojí v údolní nivě řeky Smědé a v minulosti zřejmě patřil do lužního lesa. Později se stal mezníkem vymezujícím hranici tří pozemků a přestál desítky velkých povodní.
"Jeho stáří odhadujeme na 200 let," uvedla Mazánková. Jilm se vypíná do výšky 32 metrů. V minulosti ho nikdo neupravoval, a proto se pyšní přirozenou rozložitou korunou, tvořenou mohutnými kosterními větvemi.
V nejbližších dnech poustecký jilm ošetří odborná firma. Na památném stromu provede zdravotní a bezpečnostní řez. Specialisté zabezpečí jilm proti zřícení, zpevní ho s pomocí ochranné vazby proti rozlomení koruny. Práce zaplatí Liberecký kraj.
O výjimečnosti jilmu svědčí, že odolal zhoubné houbové chorobě grafioze - přenášené broukem bělokazem jilmovým. V minulém století zapříčinila velký úhyn jilmů po celé Evropě. Vzácný výskyt přispěl k zařazení jilmů do Červeného seznamu cévnatých rostlin České republiky.
Mezi mimořádné jilmy vazy patří v Česku stromy v aleji u Duchova s obvodem kmene až 4,70 metru, jilm v Kobylé nad Vidnavkou s obvodem kmene 4,61 metru nebo jilm v Domaslicích s obvodem kmene 4,43 metru. Jilm vaz je jedním ze tří domácích druhů jilmů - vedle jilmu habrolistého a jilmu drsného.
"Pokud se lidé vydají za majestátným jilmem do Poustky, neměli by v obci zapomenout ani na rozsochatý památný dub, jemuž se říká Předlánecký obr. Jde totiž o nejhezčí dub na Frýdlantsku," upozornila Mazánková.
Vesnice Višňová ukazuje kromě jilmu a dubu dalších 27 nejzajímavějších stromů v obci a okolí. Patří mezi atrakce, zařazené na 20 turistických cest po Frýdlantsku, jež v červnu otevřela Společnost pro Jizerské hory ve spolupráci s velvyslanectvím Spojených států.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů