Středa, 24. dubna 2024

Obtížná rostlina téměř zmizela

Obtížná rostlina téměř zmizela
Turnov/Hulín - Velké obavy ochránců přírody v Českém ráji způsobila malá vodní rostlinka amerického původu. Objevila se v létě na požární nádrži pod hradem Pařez a postupně vodní hladinu zcela ovládla.
Biologicky se jedná o vodní kapradinu rodu Azolla, pocházející z tropické Ameriky. Daří se jí v mnoha našich akváriích. Srpnová vedra způsobila, že se nenápadná malá kapradinka rozrostla po celé vodní hladině, o rozměrech asi 50 x 60 metrů. Svojí hnědočervenou barvou hladina spíše připomínala antukový dvorec, než vodní nádrž. Hustý nepropustný koberec bránil přístupu světla i vzduchu.
Jak se rostlinka do rybníka dostala není zatím známo. "Pravděpodobnost, že ji zde záměrně vysadil neznámý milovník vodního rostlinstva je však vysoká. I když se jedná o rostlinu teplomilnou a do příštího jara nejspíš nepřežije, je žádoucí její porost z rybníka odstranit," píše se ve stanovisku Daniely Vackové, botaničky Správy CHKO Český ráj.
Obavy mimo jiné vzbuzoval možný rozklad velké hmoty, který může udusit ostatní živé organizmy. Daleko větším rizikem se může stát její případná migrace do dalších vodních nádrží, například rybníků v rezervaci Podtrosecká údolí. Vodní nádrž totiž leží na přítoku Žehrovky, která napájí řadu rybníků.
"Na odstranění kapradiny jsme pracovali celý den," popisuje zásah Dana Malá, starostka Hulína, kam požární nádrž v Pařezské Lhotě vlastně spadá. "Rostlina se likvidovala ručně ze břehu,a to pomocí sítí i z lodičky. Výhodou bylo, že se kvanta rostlinné hmoty traktorem dopravovala jen pár desítek metrů na kompost turnovského zahradníka Kamila Tyrychtra, který tam má svůj pěstební areál.
"Ono se to nezdá, ale kapradina vytvořila místy až sedm centimetrů vysokou vrstvu hmoty. Nádrž jsme až na menší část plochy vyčistili," dodává holínská starostka. Pokud to počásí dovolí bude se na odstranění ještě pracovat, jinak to necháme až na jaro. Zbytky rostliny vítr odvál k hrázi, kde tvoří menší plochu.
Dana Malá si myslí, že by za rozšířením této kapradinky mohl být i přenos nějakým ptactvem. To by pak vytvářelo riziko jejího dalšího šíření.
Zdroj:Turnovský a semilský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů