Sobota, 20. dubna 2024

Škůdce jírovců dává pomalu zpátečku

Škůdce jírovců dává pomalu zpátečku
Strakonicko - V současné době je ohrožení klíněnkou jírovcovou v útlumové fázi. Tento drobný motýlek, který se živí listovou hmotou stromů, se v České republice vyskytuje déle než deset let.
"Rozšířena je po celém městě, nejhorší situace je v Rennerových sadech a v Tovární ulici," říká pracovnice odboru životního prostředí ve Strakonicích Ivana Kadochová. Klíněnka je však podle ní spíše na ústupu. "Nejhorší situace byla asi před třemi až čtyřmi lety. To se takřka plošně vyskytovala na celém území republiky," dodává.
Výskyt klíněnky jírovcové je ovlivněn teplotami. Mírné klima s vyššími teplotami jí svědčí nejvíce. V mrazivém počasí přežívá ve spadaném listí nebo v půdě.
Proti klíněnce existují dva způsoby obrany. Tím prvním je napadené listí spálit. "To je také nejúčinnější," radí Kadochová. Zabrání se tím totiž jejímu přenosu a rozšíření pro další vegetační období.
Druhým způsobem je kompostování. Při něm je však nutné listí přikrýt nejméně deseti centimetry zeminy. Tuto metodu lze použít pouze v omezeném rozsahu. "Například u drobných zahrádkářů," vysvětluje Ivana Kadochová.
Po napadení listů klíněnkou zpočátku vznikají žluté, později až oranžově hnědé skvrny s černým ohraničením. Stromy naštěstí její působení dokáží přežít. "Napadený strom dokáže i několik let žít se sníženou listovou plochou," objasňuje dále Ivana Kadochová.
Klíněnka jírovcová se do České republiky rozšířila z balkánských zemí vzdušnou cestou nebo v trusu ptáků. V současné době je klíněnka považována za problém převážně v jihoevropských státech.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů