Čtvrtek, 28. března 2024

Bobr na odstřel

Bobr na odstřel
Před dvaceti lety nežil v Česku volně v přírodě ani jeden bobr, dnes je jich kolem tisíce. Rozmnožují se rychle, nemají už přirozené nepřátele, vlky a medvědy. Začínají škodit, zatím se proti nim bojuje třeba elektrickými ploty.

Začátkem letošního listopadu uhynulo v parku u zámku Lednice na Břeclavsku asi 120 kilogramů kaprů a štik. Důvod? Působení třicítky tamních bobrů. Jak uvedla Česká televize, kvůli jejich hrázím přestala do nádrží přitékat okysličená voda, hladina klesla o metr a ryby se udusily. Lednicko- valtický areál navíc utrpěl kvůli bobrům další ztráty: bobři už zlikvidovali několik desítek vzácných stromů. Správa parku hodlá bobří invazi čelit. " Na jaře chceme instalovat elektrický ohradník, abychom areál před bobry chránili," říká správce parku Oto Bernard.

Deportace chlupáčů

Bobry se podařilo na českém území zcela vyhubit už před stovkami let. Když se zde kriticky ohrožený druh na počátku devadesátých let minulého století znovu zabydlel, byla z toho velká sláva. Jenže bobři nyní postrádají přirozené nepřátele, vlky a medvědy; rychle se množící populace chlupatých obřích hlodavců dělá starosti rybářům a lesníkům, přehrazuje vodní toky a ničí hráze a stromy. Za škody napáchané bobry lze sice získat odškodnění, zákon ale přiznává náhradu pouze za zničené porosty a zemědělské plodiny, na poničené hráze nemyslí. Ochranáři tvrdí, že potíže způsobené bobry nejsou velké, přesto je raději převážejí do oblastí, kde mají méně příležitostí škodit. Šest chlupáčů z lednicko- valtického areálu již skončilo na řece Svratce. " Podle hrubého odhadu žije v současné době v Česku do tisíce bobrů," říká zoolog a znalec bobrů Vlastimil Kostkan. Uvažuje se o tom, že by byl bobr evropský přeřazen z ochranné kategorie kriticky ohrožený druh do méně sledované kategorie ohrožený druh: takovou změnu by ale musela schválit Evropská komise. Kostkan tvrdí, že kdyby se nyní na tento druh nevztahovala žádná ochrana, hrozilo by mu vyhubení. Za deset let se ale podle odhadů zvýší populace bobra v Česku na pětinásobek. " V rámci plánu péče o bobry budeme muset v příštích deseti letech najít nějakou formu regulace jejich počtu. Mohl by být dokonce zařazen do kategorie lovu," říká Kostkan. To znamená, že by úřady povolily odstřel určitého počtu kusů za rok.

Repelent na bobry

Zatím se hledají " nenásilné" cesty, jak řádění bobrů omezit. Možností je několik. Vzácné stromy lze ohradit pletivem, poškozování hrází se dá zabránit speciální fólií. Chystá se vysazování pásů keřových vrb, které jsou pro zvířata oblíbenou potravou, v naději, že zbytek lesa nechají být. Testuje se také novinka: " antibobří repelent" založený na strachu bobrů z přirozených predátorů, vlků a medvědů. Jejich trus je možné využít k označkování určité oblasti; bobry totiž tento pach odpuzuje. Přesto podle Kostkana čeká ochranáře velmi důležitý úkol: vysvětlit veřejnosti, že bobři do české přírody patří a že je nutné se s některými následky jejich existence smířit.

Lenka Kabeláčová

Bobři jsou dobří

Bobr evropský (a také jeho příbuzný bobr kanadský) je po jihoamerické kapybaře největším hlodavcem na světě. Staví vodní hrady a hráze, jimiž mění směr vodních toků; v bobrem vytvořených stojatých vodách se objevují rostliny a živočichové, kteří by se v proudu neudrželi. Podle oficiálních údajů ministerstva životního prostředí byla zvířata v Česku ve volné přírodě vyhubena na počátku 18. století; cenila se kůže a maso, v lékařství a kosmetice se využívaly také jejich žlázy. Na začátku devadesátých let dvacátého století byl v Česku ve dvou fázích uměle vysazen bobr dovezený ze severovýchodního Polska. Další exempláře se k nám dostaly samy z Rakouska, Polska a Bavorska.

Zdroj*: ABC, Vlastimil Kostkan

Invaze do Evropy

S bobřími nájezdy se potýkají mnohé evropské státy. Zatímco na začátku 20. století žilo na evropském kontinentě zhruba pět tisíc bobrů, nyní čítá jejich populace půl milionu jedinců. Bojovat s nimi musí například Polsko, podle ČTK ničí úrodu na polích, zaplavují louky a kácejí sloupy elektrického vedení. Polské ministerstvo životního prostředí už dokonce povolilo jejich odstřel. Lov bobrů je povolen i ve Skandinávii.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů