Čtvrtek, 28. března 2024

Obyvatelé Ghany pytlačí kvůli EU

Obyvatelé Ghany pytlačí kvůli EU
Dotovaní evropští rybáři prý způsobili nedostatek ryb * Hlad dohnal domorodce k lovu chráněných zvířat

Štědré dotace, kterými Evropská unie podporuje rybolov, pomáhají podle ochránců přírody zlikvidovat faunu v západní Africe.

WASHINGTON - V západní části Afriky se množí případy pytláctví, které vedou k výraznému úbytku některých živočišných druhů. Vědci, kteří nedávno zkoumali lesní pych v Ghaně, prokázali souvislost mezi lovením zvěře "načerno" a faktem, že v tamním moři i na ghanských trzích je nedostatek rybího masa. Více než polovina z dvaceti milionů obyvatel státu přitom žije u mořského pobřeží a na rybách a rybaření je existenčně závislá. Je zřejmé, že domorodci, kteří přišli o svůj zdroj bílkovin, se snaží opatřit si živiny z náhradních zdrojů, to jest z masa vysoké zvěře a dalších zástupců ghanské fauny. Na problém upozornilo nejnovější vydání časopisu Science.
Ochránci přírody viní z nepřirozeného úbytku ryb zahraniční, především evropské rybářské společnosti. Podle ekologů sehrávají negativní roli hlavně štědré dotace, které rybářům poskytuje Evropská unie. Kdyby prý EU rybáře tak výrazně nepodporovala, lovcům ryb by se nevyplácelo jezdit za úlovkem až k africkému kontinentu. Za pravdu jim částečně dávají i statistiky EU: zatímco v roce 1981 investovala do rybolovu šest milionů euro, o dvacet let později už to bylo téměř šedesátkrát tolik (tedy přes jedenáct miliard korun).
Vědci porovnali záznamy Organizace OSN pro výživu a zemědělství, které se týkaly ryb vylovených u břehů Ghany. Zjistili, že přímo úměrně s velikostí celkového úlovku ryb rostl i počet upytlačené lesní zvěře. Hlad dohnal domorodce k zabíjení krys, šakalů, paviánů a hyen, ale také antilop, slonů, lvů, lidoopů a dalších ohrožených tvorů. "Úbytek zvířat je neúnosný, některé druhy nám doslova mizí před očima," citoval časopis Science slova Justina Brasharese, experta na ekosystémy. S tvrzením Brasharese souhlasí i hlídači zaměstnaní v ghanských lesích. Podle nich odtamtud za posledních pětatřicet let zmizelo téměř osmdesát procent savců.
Odborníci se shodují také v tom, že nadměrné rybaření může vést k vymýcení mnoha zvířat nejen v Ghaně, ale i v dalších afrických státech. Podobnou situaci musí řešit i Senegal, Libérie, Guinea-Bissau či Rovníková Guinea.
Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů