Čtvrtek, 28. března 2024

Hoteliéři: Obnova Tatry vylepší

Hoteliéři: Obnova Tatry vylepší
Nebýt necitlivých zásahů člověka, mohla mít páteční vichřice ve Vysokých Tatrách mnohem menší následky. Plochy, které jsou pokryté původními lesními porosty, vichřici bez problémů přežily. Monokulturní smrčiny, vysazené po podobné kalamitě v roce 1937, ale silnému větru odolat nedokázaly.
Slovenští ochránci přírody z Tatranského národního parku tvrdí, že další příčinou katastrofy byla těžba dřeva na území, které má stát ze zákona ochraňovat.
Nová výsadba stromů potrvá až sedm let. "Budeme se snažit vysadit víc listnatých stromů," slíbil slovenský ministr zemědělství Zsolt Simon. Ty jsou odolnější vůči větru než jehličnany. V lesích by podle něj mělo rovněž ubýt smrků a přibýt borovic.
Kalamitu způsobila studená fronta, která v pátek odpoledne přecházela tatranskou oblastí a za níž vpadl od severozápadu studený vzduch se srážkami a silným větrem. V Popradu při nárazech dosáhl rychlost 123 km/h, což už je síla orkánu. Na Lomnickém štítě naměřili meteorologové až 166 km/h, ještě silnější vítr byl na Chopku. Při vichřici zemřeli dva lidé, z toho jeden turista z Čech.
Podle slovenského ministra životního prostředí Lászlóa Miklóse je velmi těžké odhadnout, jak se s touto katastrofou vypořádá příroda. "Zřejmě se úplně změní klimatické podmínky a také fauna," uvedl ministr. Ekologové očekávají také velké stěhování zvěře. Podle šéfa Státních lesů Tatranského národního parku Tomáše Vančury nastane v nejbližších dnech, ale možná také až na jaře. "Některá zvířata to asi vycítila a už se přesunula, ale třeba takový medvěd, pokud se na jaře probudí, bude asi v šoku," řekl agentuře ČTK.
Obyvatelé horských středisek a provozovatelé sportovišť se nyní nejvíce zajímají o to, jaké finanční ztráty způsobí úbytek turistů. Ředitelka Grand hotelu ve Starém Smokovci Katarína Duchovná se obává o zimní sezónu, ale tvrdí, že zájem o Vysoké Tatry neopadne.
"Poškozené vleky a sjezdovky se určitě opraví. Nemyslím si, že z tohoto hlediska je situace až tak katastrofální. Kalamita se dřevem, které se musí zpracovat, je jiná věc. Vypadá to tam, jako byste přijeli na Mars," říká Duchovná.
Záchranáři, kterým pomáhala také armáda, se ještě v neděli museli za hustého sněžení prosekávat kilometry pokácených stromů do odříznutých osad, lidé museli být zásobováni vrtulníkem.
Hoteliéři ale věří, že obnova po kalamitě velehorám jen prospěje. "Každý konec je začátkem něčeho jiného, takže budoucnost nevidím až tak tragicky," domnívá se ředitel tatranského hotelu Bellevue Štefan Hvorecký.
Jeho kolegyně Duchovná předpokládá, že ceny o něco klesnou a Vysoké Tatry budou přístupné i pro obyčejné Slováky: "Mám pocit, že Tatry to zasáhlo i proto, aby se lidé trochu probrali. Oproti jiným zimním střediskům zaspali dobu. Ceny za poskytované služby jsou neúměrně vysoké. Nejde donekonečna těžit z minulosti."
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů